OČEKIVALI SU VIŠE

Banke razočarane ponudama za Mercator

12.02.2010 u 08:45

Bionic
Reading

Ponude za kupnju udjela Nove Ljubljanske banke (NLB) i Banke Celje u Mercatoru nisu takve da bi njima bili oduševljeni, rekao je predsednika uprave NLB-a Božo Jašovič na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni poslovni rezultati te najveće slovenske banke u 2009. godini

Po iznesenim podacima Nova Ljubljanska banka završila je prošlu godinu s gubitkom od 21,4 milijuna eura, a grupa NLB s 82 milijuna eura gubitka.

'Na gubitak je najviše utjecala NLB LBH Frankfurt, ali su na negativan poslovni rezultat djelovale i gospodarska kriza, smanjena vrijednost portfelja i investicija, te pritisci na kamatnu maržu', rekao je Jašovič.

Osvrćući se na neobvezujuće ponude za kupnji udjela NLB-a u Mercatoru kazao je da ne vidi neke velike mogućnosti za uspješno ostvarivanje te transakcije, dodajući da konačnu odluku o tome još nisu donijeli.

Napomenuo je da se NLB odlučila za samostalnu prodaju svoga udjela u Marcatoru, te nije u konzorciju banaka koje zajedno prodaju svoje udjele.

Skupina banaka, koje zajedno imaju 36 posto Mercatora, do isteka roka, ponedjeljka, 8. veljače, dobila je osam neobvezujućih ponuda za kupnju tog udjela u najvećem slovenskom trgovačkom lancu.

Tko su ponuditelji banke nisu htjele otkriti.

Banka Koper, Unicredit, Gorenjska banka, Nova Kreditna banka Maribor, Abanka in Hypo banka zajedno prodaju 21 posto dionica Mercatora, a pri prodaji posreduje tvrtka Arkas.

NLB i Banka Celje, koje formalno nisu dio konzorcija, a s Arkasom koordiniraju prodajne aktivnosti, prodaju 15 posto dionica Mercatora.