PRODAJA MERCATORA

Banke počinju pregovore s Agrokorom, ostali na čekanju

28.10.2011 u 10:28

Bionic
Reading

Vlasnici 50,03 posto dionica slovenskog Mercatora započet će ovih dana trotjedne pregovore s hrvatskim koncernom Agrokor koji je na nedavno zaključenom javnom natječaju dao najbolju neobvezujuću ponudu, no ishod pregovora je upitan s obzirom na predloženi način financiranja operacije, ali i već poznate rezerve u Sloveniji glede mogućnosti da najveće domaće trgovačko poduzeće preuzme njegov regionalni konkurent, piše ljubljanski Dnevnik u petak

Ljubljanski dnevni list u svom poslovnom prilogu, pozivajući se na 'pouzdane informacije', tvrdi da su Pivovarna Laško (PL) i konzorcij slovenskih banaka donijeli odluku da će iduća tri tjedna pregovarati samo s Agrokorom koji je za Mercatorovu dionicu ponudio 221 euro, dok su znatno niže neobvezujuće ponude triju financijskih fondova stavljene na stranu, odnosno 'za tri tjedna zamrznute'.

No, navodi Dnevnik, prodajni postupak već se zakomplicirao jer se pokazalo da Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), te Međunarodna financijska korporacija (IFC), koje su po informacijama iz medija spremne financijski pratiti Agrokor u cijeloj operaciji preuzimanja Mercatora, ne žele u to ući bez dubinskog pregleda (due dilligencea) Mercatorova poslovanja.

EBRD i IFC žele uvid u neke podatke o poslovanju Mercatora kojih nema u informacijskom memorandumu uz natječaj kojim su prikupljane neobvezujuće ponude, no to bi zahtijevalo dubinski pregled Mercatora, do čega ne može doći bez pristanka njegove uprave', navodi Dnevnik.

List pojašnjava da potencijalne financijere Agrokorova preuzimanja posebno zanima stanje svih Mercatorovih kreditnih ugovora, te podaci o nekretninama.

Mercatorova uprava, navodi Dnevnik, izložena je sada pritiscima banaka i Pivovarne Laško da takav pregled odobri ako bi Agrokor pristao potpisati izjavu o tajnosti podataka, makar je uobičajeno da tvrtke koje su izložene mogućem 'neprijateljskom preuzimanju' takve zahtjeve odbijaju.

Prema tvrdnjama lista, mogućoj prodaji Mercatora hrvatskom konkurentu protivi se ministar financija u sadašnjoj vladi Franci Križanič

Križanič je za list rekao da će Slovenija kao jedna od država koje su dioničarke Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i službeno izraziti svoje protivljenje financiranju preuzimanja Mercatora sredstvima te banke ako to pitanje dođe na dnevni red u organima EBRD-a.

Dnevnik konstatira da je 'žurba' slovenskih banaka suvlasnica Mercatora koje ugovor o prodaji svojih udjela Agrokoru žele s Agrokorom potpisati 'do kraja ove godine i ne vodeći računa o rizicima i mogućim negativnim posljedicama' zato sumnjiva, te da takvo njihovo ponašanje iz više razloga izaziva zabrinutost.

'Iako banke pokušavaju stvoriti dojam da bi prodajom Mercatorovih dionica ojačale svoje bilance za ovu godinu, te popravile stanje svog kapitala, to nije točno', navodi Dnevnik.

List dodaje da banke čak i u slučaju da s Agrokorom zaključe i potpišu posao u ovoj godini, to u svojim bilancama za ovu godinu ne bi mogle prikazati jer bi utržak iz prodaje dionica mogle u bilancama prikazati tek slijedeće godine, kad operaciju odobre regulatori za tržišno natjecanje i tržište vrijednosnicama i kad im na račune sjedne gotovina.

Na pitanje Dnevnika hoće li banke svoje dionice prodati Agrokoru direktor Nove Ljubljanske banke (NLB) Božo Jašovič rekao je da je pred bankama suvlasnicama još mnogo posla i da pri njihovoj odluci neće biti važna samo cijena koju bi dobili za dionice Mercatora.

'Prodajom želimo postići i druge ciljeve. Nije naša želja izgubiti komitenta kao što je Mercator. S njime bi hjeli dugoročno surađivati, te produbiti suradnju', rekao je Jašovič za Dnevnik.

List tvrdi da je i zadnji postupak prikupljanja ponuda za Mercatorove dionice vođen 'nepromišljeno'. S jedne je strane tako kao konzultant koji je vodio postupak prikupljanja ponuda odabrana londonska ING banka koja nema potrebnih iskustava u poslovima iz trgovačke djelatnosti, pa je na natječaj za Mercator uspjela animirati samo četiri potencijalna kupca i samo jednog strateškog interesenta, navodi list.

Zato ING banka sada forsira Agrokorovu ponudu jer želi dobiti proviziju od posla, pri čemu joj nije u središtu interes banaka i Pivovarne Laško (PL), pa proizlazi da je Agrokor u postupku bio favoriziran, tvrdi ljubljanski Dnevnik.

List dodaje da je upitna i održivost predložene financijske konstrukcije koju je ponudio Agrokor da bi došao do Mercatorovih dionica. U slučaju da do potpisa ugovora s Agrokorom dođe, slovenske se banke zato namjeravaju zaštititi klauzulom po kojoj bi imale pravo na odštetu ako do realizacije posla ne bi došlo zbog pogrešne financijske konstrukcije interesenta, odnosno Agrokora, piše slovenski Dnevnik.