DO KRAJA GODINE

Banke dogovorile prodaju Pivovarne Laško

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 19.09.2011 13:46
  • Objavljeno 19.09.2011 u 13:34
Pivovarna Laško

Pivovarna Laško

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Konzorcij slovenskih banaka potpisao je međusobni sporazum o prodaji svojih udjela u Pivovarni Laško (PL) do kraja ove godine, objavio je u ponedjeljak poslovni dnevnik Finance

Prodajom dionica prezadužene Pivovarne Laško (PL), kojoj samo do kraja ove godine dospijeva 165 milijuna eura kratkoročnih i dugoročnih kredita, spomenute banke žele rasteretiti, odnosno 'očistiti' svoje bilance zbog strože nove bankarske regulative koja će se primjenjivati od iduće godine, navodi list. Sporazum su za sada potpisale Nova Ljubljanska banka (NLB), Hypo banka, Probanka, Gorenjska banka, Abanka, Banka Celje, Nova Kreditna banka Maribor i financijski fond NFD 1, koji imaju više od 64 posto dionica najveće slovenske industrije piva i bezalkoholnih pića. Idućih dana prodajnom konzorciju bi se trebali pridružiti još i Probanka i Banka Koper, državni fond KAD, a vjerojatno još poneko od manjinskih dioničara, navodi slovenski poslovni list Finance.

Teško naplativa potraživanja PL-a banke će ovim potezom moći 'izbaciti' iz svojih bilanci već krajem ove godine iako očekuju da će prodaju realizirati tek u idućoj godini, navodi list.

Dionice kojima raspolažu banke one su 2009. zaplijenile od privatnih tvrtki bivšeg direktora PL-a Boška Šrota nakon što je propao njegov pokušaj menadžerske privatizacije jer Šrotova poduzeća nisu mogla servisirati dugove prema bankama.

PL je - u okviru programa smanjenja kreditnih obveza - prije tri mjeseca za 35,3 milijuna eura prodao proizvođača sokova Fructal iz Ajdovščine kompaniji Nektar iz Srbije, a uz to u okviru dezinvestiranja pokušava prodati novinske kuće Delo i Večer. Usto, u konzorciju s bankama-kreditorima, PL je u postupku prodaje svojih 23,34 posto dionica trgovačkog lanca Mercator.

S dvije pivovare te proizvodnjom sokova, mineralne vode i ostalih bezalkoholnih pića, skupina Pivovarna Laško (PL) u prvih je šest mjeseci ove godine ostvarila 161,3 milijuna eura prihoda te čisti gubitak od 1,2 milijuna eura. Ukupnom prodajom od 2,2 milijuna hektolitara pića u prvoj polovici godine povećala je prodaju za tri posto u odnosu na isto razdoblje lani, a sama prodaja piva povećana je u tom razdoblju za pet posto - na jedan milijun hektolitara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi