'prilagođavanje poslovanja'

Šok u Pivovarni Laško, Heineken najavio desetke otkaza

05.02.2022 u 12:11

Bionic
Reading

Proizvodnja piva seli u potpunosti u Laško, a sektor računovodstva u Poljsku

Pivovarna Laško Union, koja je u vlasništvu multinacionalke Heineken, već je počela dijeliti otkaze zaposlenicima iz poslovnih razloga. Do sada je iz poslovnih razloga uručen 31 otkaz, konačan broj viškova još nije poznat, a prema neslužbenim informacijama ljubljanskog Dela ukupan broj mogao bi biti blizu 50.

U Pivovarni Laško Union, koja je u vlasništvu Heinekena, pojašnjavaju kako tvrtka stalno prilagođava svoje poslovanje promjenama u poslovnom okruženju, slijedeći cilj jačanja stabilnosti i dugoročne održivosti poslovanja. Prema najavama, dio proizvodnje piva Union trenutno se seli u Laško, dok će punjenje i logistička djelatnost, administrativne i korporativne funkcije, te Union Museum and Pub ostati na lokaciji nasuprot ljubljanskog Tivolija.

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

Drugi dio poslovne konsolidacije odnosi se na područje financija, posebice računovodstva, jer tvrtka objedinjuje procese, matične podatke, tehnologiju i alate te organizira rad s drugim Heineken sestrinskim tvrtkama u Europi. Prema navodima tvrtke, ovi novi procesi sada će se odvijati pod okriljem središnjeg ureda Heinekena u Krakovu, s ciljem digitalizacije, optimizacije i centralizacije procesa. Heineken je već i ranije dijelio otkaze u Sloveniji. Nakon što je nizozemski div postao vlasnik Pivovarne Laško Union, 120 radnika je 2016. godine ostalo bez posla. Tada je za otpremnine bilo predviđeno 6,5 milijuna eura.