ČEKAJU SLUŽBENU INFORMACIJU

Bankari još šute o najnovijem rješenju za kredite u švicarcima

25.08.2015 u 14:09

Bionic
Reading

Hrvatska udruga banaka (HUB) očitovat će se o rješenju za kredite u švicarskim francima kada o tome dobije službenu informaciju Vlade, napominjući kako se komentar bankovne industrije može dati samo na temelju potpunog uvida u moguće rješenje o kojem do sada nemaju službenih informaciju iz Vlade, izvijestili su u utorak iz HUB-a.

"Hrvatska udruga banaka u ovom trenutku nema službenih informacija o mogućem rješenju za dužnike koji imaju kredite u švicarskim francima koje priprema Vlada RH. Bilo kakav komentar bankovne industrije može se dati samo na temelju potpunog uvida u moguće rješenje. Stoga ćemo, ako i kada zaprimimo službenu informaciju od Vlade, pažljivo i detaljno razmotriti prijedlog rješenja te se potom očitovati i dati svoje komentare", odgovorili su iz HUB-a upitani za komentar prijedloga Vlade za rješenje pitanja kredita u 'švicarcima' o kojem pišu mediji.

Prema pisanju medija, koji se pozivaju na neslužbene informacije iz Vladinih izvora, priprema se zakonski prijedlog o konverziji u euro svih kredita u 'švicarcima', uz otpis dijela glavnice kredita. Procjenjuje se da kredite u 'švicarcima' ima više od 55 tisuća hrvatskih obitelji.

Vladinim prijedlogom, koji bi se, po pisanju medija, trebao naći na jednoj od njezinih idućih sjednica, izjednačio bi se položaj korisnika kredita u švicarskim francima s onim koji imaju stambene kredite u euru.

Kredit u 'švicarcima' konvertirao bi se u eure po kamatnoj stopi koja je na dan dizanja kredita vrijedila za stambene kredite u eurima. Potom bi se izračunala razlika u iznosu između kredita u francima i kredita u eurima, i taj bi se iznos trebao otpisati u dijelu glavnice kredita.

Trošak takve konverzije iz franka u euro, prema neslužbenim informacijama, išao bi na teret banaka, a država bi iznos gubitka banaka kompenzirala priznavanjem kroz poreznu olakšicu.