izborna skupština

Balen i Đuranović novo vodstvo HUP-ove Udruge ICT-a: 'Sektor mora postati pokretač gospodarskog napretka i društvenih promjena'

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 25.03.2022 13:25
  • Objavljeno 25.03.2022 u 10:07
Hrvoje Josip Balen

Hrvoje Josip Balen

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ratko Mavar

Na Izbornoj Skupštini HUP - Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti izabrano je novo vodstvo. Za predsjednika Udruge u narednom mandatu izabran je Hrvoje Josip Balen, osnivač i suvlasnik Algebre, a za zamjenika predsjednika Siniša Đuranović, stariji potpredsjednik i prokurist Hrvatskog Telekoma

Krajem prošle godine Udruga je obilježila 20 godina postojanja. Kroz svoj dvadesetogodišnji rad i aktivnosti, nastojala je stvarati konkurentno okruženje za poduzetništvo i društveni napredak te tako dodati vrijednost svojim članicama i na taj način utjecati i na povoljnije okruženje za daljnji rast i razvoj ICT industrije. Djelujući na ovim osnovama kroz sinergiju efikasnije i profesionalne organizacije, Udruga se profilirala kao jedan od najutjecajnijih čimbenika u razvoju okruženja za suvremeno poduzetništvo.

Novoizabrani predsjednik Udruge Hrvoje Josip Balen zahvalio je članovima na povjerenju te istaknuo: „ICT sektor je perjanica hrvatskog gospodarstva i najpotentnija gospodarska grana, međutim činjenica je da se u drugim, nama sličnim, ali i konkurentnim zemljama EU-a, ICT razvija brže i po većim stopama. U nadolazećem razdoblju ključno će biti osigurati izmjene porezne politike koje će značajno smanjiti porezno opterećenje rada te time omogućiti zadržavanje ICT profesionalaca i omogućiti privlačenje novih. Ovo je neophodno i radi suzbijanja nelojalne konkurencije s kojom su trenutno suočene ICT kompanije registrirane u Hrvatskoj. Potrebna nam je i transformacija industrije te poticaj onim ICT tvrtkama koje temeljem istraživanja i razvoja mogu razviti vlastite digitalne proizvode i platforme, što nosi značajno veću dodanu vrijednost u odnosu na ICT usluge. Iz tog razloga nam je neophodna dodatna vertikala u Strategiji pametne specijalizacije (S3), na kojoj intenzivno radimo s Ministarstvom gospodarstva, čime će se tvrtkama omogućiti značajno širi pristup istraživačko-razvojnim sredstvima iz nacionalnih alokacija fondova EU-a, ali i Horizona ili Interrega.

Svjestan sam i činjenice da kao ICT sektor moramo na još višu razinu podići suradnju sa svim tijelima koja sudjeluju u digitalizaciji države i društva jer su sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i Višegodišnjeg financijskog okvira iznimno velika te zahtijevaju iznimno preciznu koordinaciju u procesu odluke kako će se investirati, provoditi projekti, osiguravati kvaliteta i postizati ciljevi dogovoreni s Europskom komisijom.

Izborna skupština HUP ICT-a

Izborna skupština HUP ICT-a

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HUP

Zbog nezaustavljive dinamike digitalizacije, potpuno nove energetske strategije EU-a i novih prilika koje će tražiti suradnju 'zelenog' i 'digitalnog' vrlo je vjerojatno da će se otvarati i prilike za hrvatski ICT sektor, a mi ćemo ih nastojati adresirati i kroz pojačanu suradnju s drugim HUP-ovim granskim udrugama.

Nastojat ću jačati veze ICT sektora i znanstveno-obrazovne zajednice kako bi se kreiralo što više inovacija i primijenjenih digitalnih produkata, ali i pomagati da bazu naših ICT profesionalaca jačamo organski kroz nekoliko razina obrazovanja. Međutim, gledajući zajedničke ciljeve EU-a o eksponencijalnom rastu broja digitalnih profesionalaca, jasno je da je to i prilika i prijetnja te se nadam da će Vlada prihvatiti naše vrlo detaljno razrađene prijedloge redizajna procesa imigracije gotovih profesionalaca i studenata iz raznih dijelova svijeta kako bismo stvorili temelj da ICT industrija u sljedećih pet do 10 godina čak i pretekne turizam kao trenutno vodeću gospodarsku granu."

Siniša Đuranović

Siniša Đuranović

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

„Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam izabran na Skupštini HUP-a ICT za zamjenika predsjednika Udruge. Pred nama je važno razdoblje u kojem moramo podići ICT sektor s razine prepoznatljivosti na razinu istinskog pokretača gospodarskog napretka i društvenih promjena. Za to će biti potrebni još veće razumijevanje, podrška i poticaj države u područjima javnih politika i regulacije u vezi s investicijama i uvjetima poslovanja. S druge strane siguran sam da ćemo i mi, sudionici sektora, dati doprinos u postizanju tog cilja svojim radom i ulaganjima, ali isto tako i angažmanom kroz našu udrugu HUP ICT“, istaknuo je Siniša Đuranović.

Boris Drilo, dosadašnji predsjednik HUP-ICT Udruge, poručio je: „Ponosan sam što sam mogao biti na ovoj poziciji i predstavljati ICT sektor kroz Udrugu koju smo učinili najznačajnijom ICT udrugom u Hrvatskoj. Veliko hvala svima na odličnoj, otvorenoj i konstruktivnoj suradnji. Moj angažman u HUP-u će se i dalje nastaviti kroz funkciju člana krovnog izvršnog odbora te ću i dalje nastaviti raditi na temama iz ICT područja.“

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!