OGORČENI NA AGENCIJU

'AZTN poručuje da male poduzetnike treba uništiti'

OLGICA SPEVEC

OLGICA SPEVEC

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/Pixsell

Dio tvrtki - trgovaca uredskim materijalom, protiv kojih je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) donijela rješenje da su kroz zabranjeni sporazum djelovali kao kartel, najvjerojatnije će zbog toga podignuti tužbu na Upravnom sudu

Direktor i vlasnik tvrtke Birodom Božidar Orlović, potvrdio je za Poslovni dnevnik da će 'nakon što odvjetnici donesu zaključke o slučaju, odlučit će hoće li podići tužbu'. Pretpostavlja se da će se to i dogoditi jer sudionicima utvrđenoga kartela prijete kazne i do 10 posto prihoda, i to za godinu koja je prethodila onoj u kojoj je prekršaj napravljen.

Božidar Orlović je inače bio predsjednik Udruge trgovaca uredskim materijalom koja je oformljena u veljači 2008. godine. Njoj su pristupili Birodom, Ingpro, Timi, Tip Zagreb, Zvibor, Jadran informatika, Petrix promet, Tip te Text papir, a ugasila se u studenom 2010. godine.

Za AZTN je sporno upravo djelovanje spomenute udruge te, prema donesenom rješenju, smatra da je devet tvrtki dogovorilo način formiranja cijena te podjelu kupaca pri prodaji uredskog materijala.

'Rješenje Agencije vrlo je znakovito i daje na znanje tržištu i cjelokupnoj javnosti da male poduzetnike treba uništiti u samom povoju njihova eventualnog udruživanja kako se slučajno ne bi uspjeli održati na tržištu i konkurirati velikim poduzetnicima', komentira Božidar Orlović.

Pojasnio nam je da je udruga nastala radi zajedničkog nastupa prema dobavljačima. Svih devet tvrtki su veleprodaje i zbog krize im je zajednički bilo lakše postići nižu nabavnu cijenu robe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi