CRO COMPETE

AZTN dobiva jače ovlasti u zaštiti tržišta

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.09.2010 13:22
  • Objavljeno 29.09.2010 u 12:16
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dva dana prije stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja u Hrvatskoj, održava se prva međunarodna konferencija o zaštiti tržišnog natjecanja i državnim potporama. Konferenciju pod nazivom CRO Compete – Novi horizonti tržišnog natjecanja u Hrvatskoj organizira Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u sklopu provedbe IPA projekta Europske unije

Konferenciju su otvorili Olgica Spevec, predsjednica Vijeća AZTN-a i Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj. U svom obraćanju Spevec je istaknula kako je zadaća Agencije da odlučno provodi i primjenjuje Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja. Govoreći o novom Zakonu koji znatno jača ulogu AZTN-a, Spevec je dodala kako on između ostalog pruža Agenciji mogućnost da kažnjava poduzetnike za učinjene povrede kaznama koje mogu iznositi i do 10 posto ostvarenoga ukupnoga godišnjeg prihoda poduzetnika. 'Međutim, svi poticaji i mjere nemaju smisla ako ne stvorimo regulirano okruženje koje će biti prijateljsko i poticajno za poduzetnike', rekla je Spevec.

Napore Hrvatske pohvalio je i šef Delegacije Europske unije. 'Napredak koji je postignut i promjene koje se uvode novim Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja velika su prekretnica u pregovorima Hrvatske s EU', rekao je Vandoren. Govoreći o državnim potporama, Vandoren je kazao kako brodogradnja nije jedino područje na koje Hrvatska treba obratiti pozornost. 'Tu je i sektor čelika, gdje već postoje pojedinačni programi restrukturiranja te sektor radiotelevizije koji također zahtijeva pozornost.'

Okupljene je pozdravio i Đuro Popijač, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva. Istaknuo je kako je politika ove Vlade nastaviti sa sustavom dodjele potpora, ali na način da se potiču dobri poduzetnici da budu još bolji, da unaprijede efikasnost svog poslovanja uvođenjem inovacija, novih tehnologija i edukacijom zaposlenika kako bi bili u stanju nositi se s izazovima konkurencije. 'Uskoro završava natječaj za dodjelu potpora tekstilnoj industriji, u koju će biti usmjereno 40 milijuna kuna. Također, ove godine će malom i srednjem poduzetništvu biti isplaćeno 320 milijuna kuna potpora', rekao je Popijač.

U kontekstu restrukturiranja grana koje su u teškoćama, nezaobilazna je tema privatizacija brodogradilišta. Popijač je dodao kako su programi restrukturiranja brodogradilišta najbolji primjer dobre suradnje AZTN-a i Vlade na dovršavanju onoga što se godinama gura pod tepih. 'Primjer Uljanika dokaz je da smo na dobrom putu. Europska komisija već je prihvatila naše prijedloge za Uljanik, i to je vjetar u leđa i ostalim brodogradilištima i programima. Gradimo najbolje brodove na svijetu, ali moramo svijetu pokazati da to možemo i bez državnih potpora', zaključio je Popijač.

Na cjelodnevnoj konferenciji domaći i strani stručnjaci razmjenjivat će kroz tri panela iskustva o borbi protiv kartela, ulozi države u zaštiti tržišnog natjecanja te potrebi za boljom javnom informiranošću o prednostima tržišnog natjecanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi