TRAŽE SE IZVJEŠĆA

AZ mirovinski fond traži skupštinu Leda u kojem je pala još jedna ostavka

16.05.2018 u 19:49

Bionic
Reading

Ledo je u srijedu objavio da je zaprimio zahtjev AZ mirovinskog fonda za sazivanje glavne skupštine na kojoj bi Uprava trebala podnijeti izvješća i o radnjama koje ja poduzela u zaštiti tvrtke i dioničara od otvaranja izvanredne uprave, pokrenutim sudskim postupcima, jamstvima te načelnom sporazum o nagodbi i prijenosu na zrcalna društva

Ledo obavještava da je od društva AZ d.o.o., u svoje ime, a za račun AZ obveznog mirovinskog fonda kategorije B, 11. svibnja zaprimio dopis kojim se zahtjeva sazivanje glavne skupštine Leda, izvijestili su iz Leda putem Zagrebačke burze.

AZ fond u zahtjevu predložio i dnevni red prema kojemu bi Uprava Leda trebala podnijeti izvješća o šest točaka koje su povezane s postupkom izvanredne uprave u Agrokoru.

Uprava bi tako dioničare Leda trebala izvijestiti o radnjama koje je poduzela u svrhu zaštite tvrtke i dioničara od dana donošenja rješenja Trgovačkog suda o otvaranju postupka izvanredne uprave, kao i o radnjama koje je poduzela u svrhu umanjenja obveza prema vjerovnicima, između ostalog i radnje osporavanja priznatih novčanih tražbina vjerovnika s osnove jamstava.

AZ fond traži i izvješće Uprave o prijenosu poslovne cjeline Leda na zrcalno društvo sukladno načelnom sporazumu o ključnim elementima nagodbe od 10. travnja.

Uprava Leda dioničarima bi trebala podnijeti izvješća i o sudskim postupcima pokrenutim pri zagrebačkom Trgovačkom sudu protiv Leda radi utvrđivanja postojanja novčane tražbine vjerovnika s osnove jamstava prema Ledu, razlozima priznanja tužbenih zahtjeva u postupcima pred tim sudom u svrhu utvrđivanja postojanja novčane tražbine vjerovnika s osnove jamstava te pravnu osnovu ovlaštenja za samostalno zastupanje tvrtke u tim postupcima.

Također se traži i izvješće Uprave o vrijednosti kolaterala koje je Ledo odobrio kao osiguranje za obveze vladajućeg društva Agrokor d.d. prije i poslije otvaranja postupka izvanredne uprave.

Prema zahtjevu AZ fonda glavna skupština s tim bi se dnevnim redom treba održati najkasnije do 3. srpnja, a iz Leda najavljuju da će zahtjev uzeti u obzir i donijeti odluku idućih dana.

Prema podatcima s internet stranice Zagrebačke burze, najveći pojedinačni dioničar Leda je Agrokor d.d. koji ima 48,11 posto dionica Leda, dok je drugi AZ obvezni mirovinski fond kategorije B s udjelom od 10,32 posto.

Sastanci u izvanrednoj upravi Agrokora Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Dionicama Agrokorovih kompanija izlistanima na Zagrebačkoj burzi se ne trguje od 21. veljače ove godine. Naime, nakon što je bivši izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak podnio ostavku Burza je obustavila trgovanje tim dionicama, a obustavu je početkom ožujka produžila Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) s obrazloženjem da je nastala situacija u kojoj je položaj tih kompanija takav da bi trgovanje njihovim dionicama moglo štetiti interesima ulagatelja, odnosno da je upitno mogu li razumni ulagatelji donositi informirane odluke o ulaganju.

Od Agrokorovih kompanija na Zagrebačkoj burzi kotiraju dionice Belja, Jamnice, Leda, PIK-a Vinkovci, Tiska, Vupika, Zvijezde i Žitnjaka.

Ostavka Zdravka Kačića na članstvo u Nadzornom odboru

Ledo je izvijestio i da je danas zaprimio ostavku Zdravka Kačića na mjesto člana Nadzornog odbora.

U nešto više od mjesec dana to je druga ostavka na članstvo u Nadzornom odboru Leda. Naime, početkom travnja je objavljeno da je ostavku na članstvo u Nadzornom odboru podnio Teo Vujčić.