ANALIZA TPORTALA

Pale su maske, evo što mogu očekivati Agrokorovi vjerovnici od nagodbe

15.03.2018 u 22:10

Bionic
Reading

Nakon što je u prosincu bivši povjerenik Ante Ramljak objavio nacrt koncepta nagodbe njegov nasljednik Fabris Peruško izašao je s detaljnim planom i prvim brojkama koje otkrivaju procijenjenu vrijednost imovine i mogućnosti namire za pojedine skupine vjerovnika

Kao što se već slutilo iz Ramljakova koncepta nagodbe, naplatu cijelog ili većeg dijela potraživanja mogu očekivati jedino vjerovnici s hipotekama i financijeri koji su sudjelovali u roll-up kreditu. Svi ostali Agrokorovi partneri morat će lavovski dio svojih potraživanja otpisati (između 50 i 80 posto) i zadovoljiti se dionicama novog Agrokora.

Procjena vrijednosti Agrokorovih kompanija potvrdila je veliku disproporciju između vrijednosti imovine i dugova. Procijenjena vrijednost kompanija koncerna raspoloživa za vjerovnike kreće se u rasponu od 1,8 do 3,8 milijardi eura dok ukupan dug Agrokora iznosi 7,6 milijardi eura.

Za određivanje vrijednosti imovine poduzeća korištene su različite metode procjene bazirane na diskontiranju novčanih tijekova (potencijal budućeg poslovanja), analizi multipli (usporedba s tržišnim vrijednostima drugih kompanija u branši) i prethodnih transakcija (usporedba s vrijednostima transakcija u realiziranim spajanjima i preuzimanjima na tržištu kapitala).

Pritom je za kompanije koje nisu pod izvanrednom upravom, poput Mercatora i Frikoma, procijenjena vrijednost umanjena za dugove jer te kompanije nisu pod izvanrednom upravom.

U konačnici, za vjerovnike najviše vrijedi Jamnica, između 393 i 577 milijuna eura, slijedi Ledo, između 224 i 348 milijuna eura, Belje, između 150 i 368 milijuna eura, te Konzum, između 140 i 336 milijuna eura. Treba naglasiti kako zbog vrijednosti kapitala u ovisnim društvima, vrijednosti non core imovine (imovina namijenjena prodaji) i namirenja međukompanijskih zajmova raspoloživa vrijednost za vjerovnike može biti i veća od prikazanih vrednovanja.

Što se tiče raspodjele, punu naplatu mogu očekivati osigurani vjerovnici koji posjeduju zaloge na imovini u vrijednosti od 530 milijuna eura te financijeri roll-up kredita u vrijednosti od 1,06 milijardi eura. S obzirom na to da se za ove dvije skupine treba rezervirati 1,6 milijardi eura, prostor namirenja za ostale vjerovnike kreće se od 200 milijuna eura do 2,2 milijuna eura.

Kako njihova potraživanja iznose šest milijardi eura, proizlazi da će morati otpisati minimalno 70 posto potraživanja, a u najgorem scenariju preko 90 posto. Ipak, može se očekivati da će stupanj otpisan na kraju ipak biti nešto niži (od 50 do 80 posto) jer će međusobna potraživanja Agrokorovih tvrtki (11 milijardi kuna) biti poništena, a dio prijavljenih tražbina vjerojatno će biti sudski osporen.

Među kategorijama neosiguranih vjerovnika (banke, dobavljači, korisnici mjenica) u nešto povoljnijem položaju su dobavljači kojima je značajan dio starog i graničnog duga već plaćen iz roll-up kredita, stoga mogu očekivati niži stupanj otpisa.

  • +9
Izvanredni povjerenik Fabris Peruško najavio je postizanje nagodbe do 10. travnja Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Treba naglasiti da pristajanjem na otpis Agrokorovi dobavljači i financijeri ne gube nepovratno svoj novac jer u zamjenu za dio svojih potraživanja dobivaju dionice Agrokorovih kompanija koje su im ostale dužne.

U završnim pregovorima o nagodbi za svaku pojedinu Agrokorovu kompaniju odredit će se koliki dio neotpisanog duga će biti priznat, a koliki zamijenjen za dionice.

U konačnici, za većinu vjerovnika stupanj naplate ovisit će o poslovnom uspjehu novog Agrokora, odnosno kompanija čije dionice će posjedovati. Pod uvjetom da razduženi Agrokor nastavi uspješno poslovati, oni će kao dioničari imati priliku naplatiti značajan dio duga kroz buduće dividende ili prodaju dionica.

Dobar primjer je Pevec, koji je nakon stečaja došao u ruke dobavljača i bankara. Danas je to zdrava kompanija, a vrijednost njezinih dionica je u dvije godine porasla za nekoliko puta.