izračunali smo

Autocesta ili stare ceste do mora: Evo kako ćete najjeftinije stići do Jadrana

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 26.06.2019 20:49
  • Objavljeno 26.06.2019 u 20:49
Prošlotjedna gužva na naplatnoj postaji Lučko na putu prema moru

Prošlotjedna gužva na naplatnoj postaji Lučko na putu prema moru

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Svake godine, od sredine lipnja, vožnja hrvatskim autocestama poskupi 10 posto. Redovno je to sezonsko poskupljenje, a kako se bliži špica turističke i sezone godišnjih odmora, mnogo se naših sugrađana, kao i svake godine, pita kako najjeftinije stići na more - starim cestama ili autocestom

Je li se bolje voziti dulje starim i sporijim cestama, na kojima nema naplate cestarine, ili je bolje platiti cestarinu za komfor i sigurnost koju pruža autocesta, treba li uopće ikuda žuriti ako smo na godišnjem odmoru i gdje je najbolja janjetina starim putem do mora samo su neka od pitanja kojima Hrvati krate vruće ljetne dane. Da uklonimo dvojbe, ali i damo malo materijala za razgovor, izračunali smo koliko točno vremena i novca treba za put do mora.

Pod pretpostavkom da krećete iz Zagreba i putujete za Rijeku, što je najkraća od naše tri fiktivne rute, autocestom ćete stići za nešto manje od dva sata, pri čemu ćete prijeći 163 kilometra. Michelinov planer putovanja kaže su ukupni troškovi puta 189 kuna, pri čemu se na cestarinu odnosi 70 kuna, a na gorivo još 119 kuna.

Put starom cestom kroz Gorski kotar samo je tridesetak kuna jeftiniji, tj. trebao bi koštati 160 kuna. Naravno, na starim cestama nema naplate cestarine, no cijeli je put tridesetak kilometara dulji, zbog čega ćete potrošiti više goriva, dok ćete u vožnji provesti oko sat dulje.

Velike razlike u isplativosti počinju se vidjeti da duljoj relaciji, onoj od Zagreba do Zadra. Ako prosječnim automobilom koji troši oko šest litara dizelskog goriva krenete prema Zadru, starom cestom će vam trebati nešto više od peti sati, uz što ćete prevaliti 289 kilometara. Cijena tog puta je oko 230 kuna.

  • +3

Zadar - ilustracija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

Autocesta je posve druga priča - iako njome kratimo tek oko četiri kilometra, duljina rute je 285 kilometara, no do Zadra se uz umjereno brzu vožnju stiže za manje od tri sata, no to košta 335 kuna ili 105 kuna više nego starom cestom. Pritom cestarina iznosi 120 kuna, dok je utrošak goriva 215 kuna. Je li se bolje voziti dva sata dulje i uštedjeti 105 kuna, presudite sami.

Od Splita do Zagreba autocestom se putuje oko četiri sata, pri čemu se prevali tek nešto više od 400 kilometara, što ukupno košta 480 kuna, od čega je cestarina 185 kuna, dok se preostalih 295 kuna odnosi na gorivo. Kada biste do Splita išli cestama D1 i E71, prešli biste oko 40 kilometara manje nego autocestom te potrošili samo 300 kuna za gorivo, što je ušteda od nemalih 180 kuna.

  • +8
  • +5

Turisti preplavili plažu Bačvice tražeći osvježenje

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Nema sumnje da se vožnja starom cestom prema moru isplati bolje od autoceste, no sve ovisi o tome koliko ste dugo spremni voziti, koliko vam se žuri i imate li djece. Roditelji s djecom uopće ne bi trebali razmišljati kojim putem krenuti jer se autocestom stiže znatno brže, uz bitno veću sigurnost i komfor.

Kao jednu od najspominjanijih prednosti stare ceste ističu se brojne atrakcije koje se nalaze uz nju. Dovoljno je spomenuti Plitvička jezera, slapove na Rastokama, kanjone Zelenog vira i Vražjeg prolaza, slapove Krke i kninsku tvrđavu. Osim toga, gastronomska ponuda uz staru cestu daleko je bogatija od odmarališta uz autocestu.

Autocesta, uz spomenutu brzinu, nudi zavidnu sigurnost i preglednost ceste kakvu na staroj nećete imati ni izdaleka. Također, na staroj cesti su česti radovi, zbog čega dolazi do gužvi, a vrlo često mogli biste zapeti iza traktora ili kamiona. Nedostatak autoceste je i taj što je na njoj gorivo redovito skuplje.

  • +16
  • +13

Zagreb: Gužva na naplatnoj postaji Lučko na putu prema moru

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!