TRI SCENARIJA ZA SPAS

Austrija će nacionalizirati Hypo?

07.12.2009 u 10:44

Bionic
Reading

'Igra se partija pokera kojom se želi prisiliti Austriju i Korušku da spase tu banku, s obzirom na njezinu golemu važnost za brojne balkanske zemlje, ali i za stabilnost Austrije', tvrdi dobro upućeni izvor

Prema pisanju Business.hr, bankovna je grupa žrtva političkih prepucavanja između najvećeg vlasnika Bavarske (koja 67,5-postotni udjel kontrolira preko BayernLB-a), Grawea (koji drži 20 posto), pokrajine Koruške (koja je vlasnik 12,5 posto dionica) i austrijske države.

Uprava Hypo Alpe-Adria-Bank Internationala potvrdila je da su u tijeku pregovori o znatnom povećanju kapitala zbog čega ne smiju komentirati njihov mogući ishod.

Banci je potrebno 1,5 milijardi eura kako bi podignula stopu adekvatnosti kapitala na međunarodno zadovoljavajućih osam posto, nakon čega će početi restrukturiranje poslavanja, čišćenje porfelja od loše imovine te moguća prodaja dijelova poslovanja koji su se pokazali iznimno neprofitabilnima.

Odluka o povećanju kapitala i novom poslovnom modelu Grupe bit će donesena 11. prosinca na izvanrednoj skupštini dioničara.

Kako doznaje Business.hr, postoje tri scenarija dokapitalizacije.

U prvom slučaju će Bavarska, Grawe i Koruška kao postojeći dioničari uplatiti potreban kapital, pri čemu se vlasnička struktura banke neće mijenjati.

U drugom bi scenariju postojeći vlasnici uplatili samo dio od potrebnih 1,5 milijardi eura, a ostatak novca dala bi Austrija, čime bi ona postala vlasnik od 10 do 20 posto dionica, dok bi se udjeli Grawea i Koruške ili znatno smanjili ili bi ih Austrija istisnula iz vlasničke strukture.

U trećem, najgorem scenariju, koji je moguć samo ako se ne postigne politički konsenzus, Austrija bi financirala cijelu dokapitalizaciju nakon čega bi HGAA bio nacionaliziran, ali spašen.

'Nikome nije u interesu da se za Grupu ne nađe rješenje jer bi to izazvalo niz negativnih posljedica u Austriji, gdje je njezino poslovanje povezano s poslovanjem drugih velikih banaka, a na gubitku bi bila i Bavarska.

Osim toga, destabilizacija HGAA poskupila bi i buduća inozemna zaduženja Austrije, s čime se oni neće htjeti kockati', kaže naš izvor te zaključuje: 'Poslovanje profitabilnih istočnoeuropskih podružnica, poput onih u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, neće biti ugroženo ni u jednom scenariju'.