PRODAJA TRI BRODA

Atlantska plovidba višestruko povećala dobit

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.11.2008 15:52
  • Objavljeno 30.11.2008 u 15:51
tanker

tanker

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Atlantska plovidba je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci ostvarila dobit od 719,58 milijuna kuna, što je za čak 334 posto odnosno 553,9 milijuna kuna više od dobiti iz istog prošlogodišnjeg razdoblja

Na poslovne rezultate Atlantske, koja bilježi i rast ukupnih prihoda za 60 posto, na 1,6 milijardi kuna, utjecala je i prodaja brodova što u ukupnim prihodima ima udio od 21,8 posto

Uprava u komentaru kao značajnije događaje, naime, izdvaja i prodaju brodova 'Sveti Vlaho', 'Mljet' i 'Jadran', kao i kupnju broda 'Pelješac' i preuzimanje novogradnje 'Zagreb'

U ukupnom prihodu Atlantske najznačajniji udio ima pomorstvo, 77 posto, dok je udio avio prijavoza 19 posto, a hotelijerstva oko 4 posto.

Konsolidirano izvješće, naime, uz društvo Atlantska plovidba d.d. odnosi se i na Grand Hotel Imperial, Hotel Lapad, Atlant putnička agencija, Dubrovnik Airline, Atlantic Conbulk Maritime i Atlant Bulkers.

Glavninu prihoda Atlantska ostvaruje na inozemnim tržištima gdje u devet mjeseci bilježi i visok rast prihoda. Naime, u devet mjeseci ove godine od prodaje u inozemstvu dubrovački je brodar ostvario 1,16 milijardi kuna, što je 25 posto više nego u istom razdoblju lani.

Prodajom na domaćem tržištu Atlantska je ostvarila 63,12 milijuna kuna prihoda, što je 5,5 posto više nego lani, dok se prodaja brodova očituje u izuzetno visokom rastu ostalih prihoda, sa 7,07 milijuna kuna u prvih devet mjeseci lani na čak 348,34 milijuna kuna u devet mjeseci ove godine.

Ukupni rashodi rasli su znatno sporije od prihoda, za 6,6 posto, na 879,9 milijuna kuna u prvih devet mjeseci ove godine.

U objašnjenju izvješća se uz ostalo navodi da je Atlantska plovidba otkupom svih udjela austrijskog Strabaga u Grand hotelu Imperial d.o.o., povećala svoj udjel na 81,51 posto, a dokapitalizacijom Hotela Lapad d.d. Dubrovnik na 78,88 posto.

Napominju također da je ugovorena izgradnja četiri broda tipa panamax u kineskom i jednog broda tipa capesize u južnokorejskom brodogradilištu

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi