POSLOVNI REZULATATI

Provjerili smo kako su poslovale vodeće kompanije sa Zagrebačke burze, gotovo sve muči isti problem

10.08.2023 u 09:12

Bionic
Reading

Ljetna sezona objave polugodišnjih financijskih izvještaja kompanija pokazala je da su vodeće burzovne perjanice ozbiljno opterećene rastom troškova. Unatoč snažnom povećanju prihoda, većina kompanija bilježi stagnaciju ili pad dobiti u odnosu na isto lasnjsko razdoblje

Hrvatsko dioničko tržište u ovoj godini nadmašilo je većinu regionalnih, ali i europskih indeksa. CROBEX indeks Zagrebačke burze u prvoj polovici godine ojačao je 21,6 posto, a njegova sužena inačica CROBEX10 porastao je 18,6 posto.

Odličnu izvedbu dioničkog tržišta potaknuli su dobri makroekonomski podaci, što se odrazilo i na stabilno poslovanje kompanija. Ulagače su ohrabrile i izdašne dividende isplaćene ove godine.

Kraj srpnja bio je u znaku objave polugodišnjih poslovnih rezultata, a prve analize pokazuju slabljenje profitabilnosti kompanija. Unatoč rastu prihoda, marže kompanija pod velikim su pritiskom uslijed rasta materijalnih troškova, troškova rada i zaoštrenih uvjeta financiranja.

Među kompanijama iz sastava indeksa CROBEX10 Zagrebačke burze četiri su uknjižile slabiji financijski rezultat nego lani, a dvije bilježe stagnaciju dobiti.

Končar opet obara rekorde

Kompanije iz proizvodnog sektora bilježe dvoznamenkasti postotni rast prihoda, a prednjači Končar sa skokom od 25,8 posto na 392 milijuna eura. Najveći hrvatski proizvođač elektro opreme nominalno je ostvario manju dobit nego lani, ali kada se isključe jednokratni utjecaji, tzv. normalizirana dobit bila je dvostruko veća nego prošle godine. Ove je godine Končar grupa ostvarila rekordan iznos novih narudžbi te je u prvom polugodištu zaključeno 748,1 milijuna eura novougovorenih poslova.

Snažan rast prihoda bilježe i vodeće prehrambene tvrtke.

Podravkini poslovni prihodi porasli za 7,1 posto na 347,4 milijuna eura, a dobit je skočila 70 posto na 45,8 milijuna eura. No ovako veliki rast dobiti pod jednokratnim je utjecajem poreznih olakšica u iznosu od 19,7 milijuna eura. Normalizirana neto dobit iznosila je 26 milijuna eura i bila je viša za 0,4 posto nego lani, a operativna dobit Grupe prije amortizacije (EBITDA) bila je 0,1 milijun eura manja nego lani. U Podravki ističu da je poslovanje Grupe i dalje izloženo snažnim rastu cijena energenata, sirovina i ambalaže, naročito u prehrambenom dijelu poslovanja.

Sa sličnim problemima suočava se i Atlantic Grupa koja bilježi rast poslovnih prihoda od 15,5 posto, na 464,7 milijuna eura. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) ostala je na razini prvog lanjskog polugodišta i iznosi 44,4 milijuna eura, dok je neto dobit manja za 5,5 posto i iznosi 20,9 milijuna eura. Normalizirana EBITDA marža pala je za dva postotna poena (sa 11% na 9%). Najveći rast prodaje od 32,2 posto bilježi poslovno područje 'Slatko i slano' pod utjecajem optimizacije asortimana, pojačanih marketinških aktivnosti te uspješnog lansiranja novih proizvoda.

Hotelijeri pod pritiskom rasta troškova

Polugodišnji rezultati hotelijerskih kompanija ohrabruju, ali i njihovo poslovanje je pod pritiskom snažnog rasta troškova. Najveća hotelska tvrtka Valamar Riviera postigla je rast prihoda od 17,1 posto, na 105,3 milijun eura, a polugodišnji gubitak iznosio je 24,8 milijuna eura i manji je za 829 tisuća eura nego lani. Pod utjecajem inflacije operativna dobit (prilagođena EBITDA) je manja od 2022. godine. U kompaniji ističu da vrlo dobar rast prihoda i zauzetosti u prvoj polovici godine, kao i dobro stanje rezervacija za glavnu sezonu, pokreću izglede za rast, dok povećani troškovi rada, inflacija i visoke cijene energenata i dalje vrše pritisak na operativne marže.

Valamar Riviera Izvor: Licencirane fotografije / Autor: SGFd.o.o

Adris grupa, koja, uz turistički biznis, obuhvaća osiguranje i proizvodnju hrane, prvo polugodište je zaključila s rastom prihoda od 13,2 posto (na 440,1 milijun eura) i čistom dobiti od 25,7 milijuna eura, što je za 5,9 milijuna eura ili 30 posto više nego lani. U turističkom dijelu poslovanja, uz rast prihoda od 25 posto, operativna profitabilnost (EBITDA) porasla je za 20 posto, dok je u segmentu zdrave hrane, uz rast prihoda od tri posto, povećana i operativna profitabilnost za 15 posto.

Pulska Arena Hospitality ostvarila je rast poslovnih prihoda od 41,1 posto, na 42,4 milijuna eura, a polugodišnji gubitak dosegnuo je 9,4 milijuna eura, što je za 2,3 milijuna eura manje nego lani. Tvrtka je ostvarila pozitivan EBITDA od 0,4 milijuna eura, ali na upola manjoj razini nego lani pod negativnim utjecajem nedostatka državnih potpora, kao i povećanih troškova uslijed pritiska inflacije, najvećim dijelom u troškovima režija i plaća.

HT u snažnom poslovnom zamahu

Hrvatski Telekom zaključio je prvu polovicu 2023. s ohrabrujućim pokazateljima, što se odrazilo i na daljnji rast cijene dionice. Zabilježio je rast prihoda od 6,2 posto, što je rezultat rasta prihoda u segmentu poslovnih i privatnih korisnika. Unatoč dvoznamenkastim inflacijskim pritiscima na troškovnu bazu, zahvaljujući nastavku transformacije operativnog modela i inicijativama povećanja učinkovitosti rast operativnih troškova zadržan je na 6,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a što je zajedno sa snažnim poslovnim zamahom pridonijelo povećanju prilagođene EBITDA AL za 1,8 posto. Neto dobit dosegnula je 53,3 milijuna eura i veća je za 14 milijuna eura ili 34,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

  • +48
Hrvatski Telekom, Magenta LogIn Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Potonuće Atlantske

Ericsson Nikola Tesla, čija je dionica ove godine jedina u minusu među dionicama iz sastava CROBEX10, u prvom je polugodištu pretrpio blagi pad prihoda, ali je poboljšao pokazatelje profitabilnosti. U odnosu na prvo polugodište 2022., bruto marža bilježi porast na 13,3 posto, ponajprije kao rezultat prodajnog miksa te fokusa na operativnu i troškovnu učinkovitost. Sukladno tome, operativna dobit veća je 44,3 posto te iznosi 14,7 milijuna eura, dok je neto dobit viša 34,3 posto te iznosi 12,2 milijuna eura.

Informatička tvrtka Span, čija je dionica naviše porasla u ovoj godini, bilježi pad profitabilnosti. Poslovni prihodi Span Grupe u tom su razdoblju dosegnuli 62,9 milijuna eura, što je rast od 17 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine. EBITDA prije jednokratnih stavki ostala je na istoj razini kao u prvoj polovini 2022. i iznosila je 4,7 milijuna eura, dok je EBITDA nakon jednokratnih stavki bila manja u odnosu na isto lanjsko razdoblje za pet posto i iznosila je 4,4 milijuna eura. Grupa je ostvarila neto dobit od 2,2 milijuna eura, što predstavlja smanjenje za 32 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a uzrokovano je troškovima poreza na dobit i amortizacije, pojašnjavaju iz Spana.

Među istaknutim gubitnicima našla se Atlantska plovidba, koja nakon izvrsnih prošlogodišnjih rezultata, ove godine trpi snažan pad poslovanja. Uslijed znatno nižih vozarina prihodi Atlantske plovidbe potonuli su za 41,6 posto na 24 milijuna, a umjesto dobiti koja je lani iznosila gotovo 17 milijuna eura ove je godine zabilježen neto gubitak u iznosu od milijun eura.