fokus na onkologiju

AstraZeneca u postcovid eri: Ciljaju na 80 milijardi dolara prihoda do 2030.

21.05.2024 u 14:44

Bionic
Reading

Farmaceutska tvrtka AstraZeneca u utorak je priopćila da planira povećati svoje ukupne prihode na 80 milijardi dolara do 2030. godine, što je povećanje od 75 posto u odnosu na 45,8 milijardi dolara u 2023. godini

'Imamo puno povjerenje u ovu ambiciju od 80 milijardi zbog širine i razmjera portfelja', rekla je glavna financijska direktorica AstraZenece Aradhana Sarin u utorak za CNBC.

AstraZeneca će se u nadolazećim godinama usredotočiti na onkologiju, biofarmaceutiku i poslovanje vezano uz rijetke bolesti te očekuje puštanje u promet dodatnih 20 lijekova u sljedećih šest godina.

'Mnogi od njih imaju potencijal biti lijekovi od pet milijardi dolara', kaže Sarin.

Dionice AstraZenece kojima se trguje u Europi porasle su nakon objave za 0,66 posto.

Planovi kompanije uključuju razvoj lijekova za liječenje najmanje polovice potencijalnih karcinoma i razvoj alternativa klasičnim tretmanima poput kemoterapije i zračenja.

Neke tretmane protiv raka koje je razvila AstraZeneca već je odobrila američka FDA, uključujući Enhertu, takozvani konjugat lijeka s antitijelima, razvijen u suradnji s japanskim proizvođačem Daiichi Sankyo, a namijenjen liječenju pacijenata s rakom dojke. AstraZeneca je također najavila akvizicije farmaceutskih kompanija, uključujući Fusion Pharmaceuticals Inc., usmjerene na liječenje raka.

Postcovid era

AstraZeneca postala je poznato ime tijekom pandemije covida, kada je u suradnji sa Sveučilištem u Oxfordu razvila jedno od prvih cjepiva protiv te bolesti. Lijek, poznat kao Vaxzevria, bit će povučen s tržišta s obzirom na smanjenje potražnje i pojavu drugih cjepiva prilagođenih određenim varijantama covida.

'Za nas je sigurno ovo postcovid era', rekla je Sarin za CNBC. 'Dobavljali smo cjepiva tijekom pandemije covida više zato što je to, znate, bila kriza javnog zdravlja. Nije zapravo bio naš posao da budemo u cjepivima protiv covida.'

Poslovanje AstraZenece povijesno je bilo usmjereno na područja kao što su onkologija i kardiovaskularno zdravlje, a to će im i dalje biti fokus, rekla je Sarin. Lijekovi za dijabetes i metaboličke bolesti također će igrati ulogu u razvoju kompanije, naznačila je.