obuzdavanje inflacije

Argentina zamrznula cijene osnovnih potrepština do 2022. godine

20.10.2021 u 12:03

Bionic
Reading

Argentinska vlada zamrznula je cijene više od tisuću osnovnih potrepština do početka iduće godine kako bi obuzdala inflaciju, prekinuvši pregovore s nezadovoljnim proizvođačima hrane

Vlada pokušava zaustaviti snažan rast cijena koje su u rujnu skočile 3,5 posto, a u prošloj godini, prema procjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), za 42 posto, pritišćući štednju i gospodarski rast.

Vlada predsjednika Alberta Fernandeza odlučila je zato do 7. siječnja iduće godine ograničiti cijene gotovo 1.500 prehrambenih i proizvoda za široku potrošnju.

Time je presjekla neuspjele pregovore s udrugom proizvođača hrane COPAL, koja tvrdi da pokušavaju iznuditi njihov pristanak na de facto jednostrani sporazum.

Vladin poziv na zamrzavanje cijena nije dao prehrambenim sektorima dovoljna jamstva, poručio je COPAL koji tvrdi da predstavlja 35 komora i preko 14.500 kompanija za proizvodnju hrane i pića.

"Dosadašnji prijedlozi pokazuju manjak volje vlasti da postignu dogovor sa sektorom", priopćio je COPAL, dodavši da vlada nije uzela u obzir prijedloge tvrtki.

"(Poljoprivredna) industrija nije izazvala inflaciju, a trpi njezine posljedice", dodao je u priopćenju predsjednik COPAL-a Daniel Funes de Rioja.

COPAL je ranije priopćio da je industrija hrane i pića "voljna postići sporazum o zamrzavanju cijena", ali je pozvao na "istinski dijalog, umjesto jednostranih odluka".

Vlada je vratila lopticu na teren kompanija.

"Pojedine frakcije među čelnicima kompanija nisu svjesne svoje privilegirane pozicije i odbijaju suradnju, koja bi trebala uzeti u obzir iznimno težak položaj Argentinaca u ovom trenutku", rekao je ministar unutarnje trgovine Roberto Feletti.