HUSSAIN SAJWANI

Arapski nekretninski mogul dolazi kod predsjednice i Plenkovića, želi uložiti milijune eura

10.07.2017 u 11:23

Bionic
Reading

Arapski milijarder i nekretninski mogul Hussain Sajwani družit će se danas s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, a nakon toga će ga primiti premijer Andrej Plenković. Sajwani je vlasnik kompanije Damac International koja stoji iza nekih od najglamuroznijih građevina podignutih zadnjih godina u Dubaiju

Njegov posjet Hrvatskoj organizira zagrebački regionalni ured Colliers International

'Uvjereni smo da Hrvatska ima značajan potencijal za razvoj luksuznih nekretninskih projekata i to potvrđuje interes kompanije poput Damaca. Nadamo se da ćemo nakon ovog posjeta nastaviti operativno razrađivati investicijske prilike s Damacom jer bi ulazak takvog investitora u Hrvatsku dodatno povećao atraktivnost naše zemlje na globalnoj investicijskoj karti', izjavila je za tportal Vedrana Likan, direktorica Colliersa.

Dodaje kako je Sajwani iskazao poseban interes za investicijski potencijal srednje i južne Dalmacije. 

'Obilasci će biti realizirani iz zraka, a o potencijalnim konkretnim projektima, nadamo se, započet ćemo razgovore na operativnijoj razini nakon ovog posjeta', istaknula je Likan.

Inače, ozbiljni arapski investitori vrlo su oprezni prilikom ulaganja u za njih daleke destinacije. Spremni su posegnuti u džep samo ako je riječ o financijski i razvojno značajnom projektu čija vrijednost mora biti veća od 50 milijuna eura.

Sajwanijev džep je i više nego dubok. Američki Forbes je njegovu imovinu procijenio na 4,4 milijarde dolara, što ga svrstava na deseto mjesto ljestvice najbogatijih Arapa.

Sajwani je u nekretninski biznis krenuo 2002. godine, nakon što su Ujedinjeni Arapski Emirati omogućili strancima da tamo kupuju nekretnine. Prve milijune je zaradio na poslu s cateringom.

Njegova tvrtka Damac Propertis ubraja se među tri najjače investicijske grupacije u Dubaiju. Neki od njihovih projekata su Aykon City, vrijedan više od dvije milijarde dolara, i Damac Towers, težak 1,35 milijardi dolara. 

U biznisu s nekretninama Sajwani je usko surađivao s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, s kojim je veliki prijatelj.

Sajwani je u međuvremenu proširio biznis na tržišta Saudijske Arabije, Katara, Jordana, Libanona i Omana. Prisutan je i u Europi projektom Aykon London One, rezidencijalnim zdanjem u suradnji s brendom Versace.