OBRAČUNI U ZAGREBU

Apel ugostitelja: Dosta nam je toga da nas inspektori maltretiraju zbog ljubomore

27.11.2018 u 17:49

Bionic
Reading

Nakon četiri godine u Hrvatskoj će uskrsnuti Državni inspektorat, središnje tijelo za inspekcije koje je ukinula vlada Zorana Milanovića. Ukidanje Inspektorata, čije su ovlasti prebačene na druga državna tijela, dovelo je do pada efikasnosti inspekcija, a domaći ugostitelji sretni su zbog povratka institucije koja će ponovno pod jednu kapu staviti sve kontrole

Podsjetimo, vlada Andreja Plenkovića na sjednici u četvrtak u Sabor je uputila prijedlog Zakona o Državnom inspektoratu koji će objediniti čak 17 inspekcija iz osam ministarstava. Šef Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec za tportal je ranije kazao kako pozdravlja povratak Inspektorata koji će uvoditi red na crnom i sivom tržištu te ukloniti nelojalnu konkurenciju.

No Udruženje ugostitelja Zagreb predalo je još jedan prijedlog koji bi ugostiteljima uvelike olakšao život. Smeta im, naime, mogućnost anonimnih prijava po kojima inspektori postupaju i koje prema mišljenju tog udruženja ne služe ničemu nego osobnim obračunima i ometanju poslovanja.

'Članak 58. stavak 2. Zakona o državnom inspektoratu u razmatranju jasno navodi da inspektor može koristiti zaprimljene predstavke kojima se ukazuje na postupanja protivna propisima kao povod za obavljanje inspekcijskog nadzora', kaže za tportal Franz Letica, šef Udruge zagrebačkih ugostitelja, i obrazlaže:

'Problem u konkretnom slučaju predstavljaju anonimne predstavke - predstavke s elementarnim nedostacima, odnosno bez podataka o stranci koja ih podnosi. Anonimne predstavke kao takve su se manifestirale u javnosti kao oruđe zadovoljavanja osobnih pobuda, ljubomore i zavisti, ometanja tuđeg poslovanja i trajnog narušavanja ugleda, a time i kao faktor pravne nesigurnosti.'

  • +4
Zagrebački kafići Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Provođenjem inspekcije zbog anonimnih prijava omogućuje se lažno prijavljivanje koje može dovesti do niza štetnih posljedica, što su mnogi domaći ugostitelji osjetili na svojim leđima.

'Učestali inspekcijski nadzori zbog načina svoje operativne provedbe ometaju redovno poslovanje poslovnog subjekta kojem se narušava ugled u javnosti, što vrlo često rezultira i izmaklom dobiti koja se po redovnom tijeku stvari mogla očekivati da nije bilo zabludom iniciranih nadzora. Zbog anonimnih i drugih predstavki u sektoru turizma i ugostiteljstva razne inspekcije nad poslovnim subjektima znaju izvršiti i preko petnaest inspekcijskih nadzora u roku od mjesec dana, u kojima ne nađu nikakva ili nađu tek sitnija odstupanja od zakonom propisanih normi', dodaje Letica.

  • +54
Advent u Zagrebu ugostiteljima osigurava veću zaradu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanz

Uz svaki nadzor inspektora vežu se vrijeme, naknade i troškovi koji nastaju provedbom istoga, zbog čega u Udruženju predlažu da sporni članak 58. u prijedlogu zakona glasi: 'Zaprimljene neanonimne predstavke kojima se ukazuje na postupanja protivna propisima mogu se koristiti kao povod za obavljanje inspekcijskog nadzora.'

Tim bi se potezom, ako ga zakonodavac uvaži, eliminirale negativne posljedice anonimnih podnesaka te nemogućnosti utvrđivanja identiteta i odgovornosti prijavitelja.