USKRSNUĆE UKINUTE INSTITUCIJE

Obrtnici i hotelijeri: Super je što se vraća Državni inspektorat, ali...

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 23.11.2018 20:40
  • Objavljeno 23.11.2018 u 20:40
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Obrtnici i hotelijeri pozdravljaju uskrsnuće Državnog inspektorata, koji je prije četiri godine rasformirala SDP-ova vlada Zorana Milanovića. Nakon ukidanja Inspektorata njegove nadležnosti bile su raspršene na više drugih državnih tijela, što je, ističu iz Hrvatske obrtničke komore (HOK), dovelo do manje efikasnosti državnih inspektora

Vlada Andreja Plenkovića na sjednici u četvrtak u Sabor je uputila prijedlog Zakona o Državnom inspektoratu koji će objediniti čak 17 inspekcija iz osam ministarstava.

Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a, napominje kako je jedan od najvećih problema obrtnika nelojalna konkurencija koju stvara neregistrirana djelatnost, odnosno siva ekonomija.

'Zbog toga smo godinama inzistirali na donošenju općeg zakona koji će sankcionirati sve neregistrirane djelatnosti koje nisu sankcionirane u posebnim zakonima. Iz navedenih razloga je donesen Zakon o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti. Međutim ukidanjem Državnog inspektorata primjena ovog zakona u značajnoj je mjeri izgubila svoju efikasnost i nije polučila rezultate koje smo očekivali', izjavio je Ranogajec za tportal.

Zato HOK pozdravlja odluku Vlade o ponovnom osnivanju Državnog inspektorata jer smatraju kako bez upravljanja inspekcijskim službama s jednog mjesta i odgovornosti inspektora za svoj rad na jednom mjestu nema mogućnosti sveobuhvatnog nadzora neregistrirane djelatnosti.

'Odličan svjež primjer je Uber, koji je ostao nekažnjen, za razliku od svojih vozača, koji su prekršajno kažnjavani', istaknuo je Ranogajec.

Visoko na listi zahtjeva HOK-a nalazi se i prijedlog o ujednačavanju postupanja inspekcijskih službi u postupku nadzora poslovanja kroz obavezne upute inspektorima.

  • +2

Uber

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

'Prilikom provedbe inspekcijskog nadzora u svim područjima nadzora primjetne su razlike i značajna odstupanja, ovisno o sjedištu inspekcijske službe, ali i o pojedinim inspektorima. Tome pridonose i nejasnoće u propisima čiju primjenu inspektori nadziru i njihove česte izmjene. Odvojeno postupanje inspekcija u različitim područjima situaciju nije poboljšalo, nego je razlike učinilo još izraženijima', rekao je Ranogajec.

Objedinjeni Državni inspektorat, s posebnom ustrojbenom jedinicom upravo za nadzor neregistriranih djelatnosti, može bolje i učinkovitije obavljati zadatak kontrole, smatra HOK.

Dragutin Ranogajec, čelnik HOK-a

Dragutin Ranogajec, čelnik HOK-a

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Samo ću reći da je trenutno situacija takva da se jedan obrtnik mora dnevno baviti provedbom i poštivanjem minimalno devet zakona i pripadajućih pravilnika, a inspektor samo područjem za koje je nadležan', naglasio je Ranogajec.

Kako bi se pojednostavilo poslovanje obrtnika, HOK će od Državnog inspektorata tražiti da se formiraju svojevrsne 'check liste', na kojima će se nalaziti popis obveza koje obrtnici moraju ispuniti.

'Na taj način će obrtnici biti u mogućnosti sami sebe kontrolirati prije inspekcije i prevenirati moguće kazne', smatra Ranogajec.

Direktor HUT-a Veljko Ostojić

Direktor HUT-a Veljko Ostojić

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Osnivanje Državnog inspektorata pozdravlja i Hrvatska udruga turizma (HUT), koju čine najveće hotelske kompanije. Međutim ističu kako je od same organizacije inspekcijskih službi važnije smanjivanje broja normi koje kompliciraju poslovanje kompanija.

'Bitno je otvoriti pitanja ukupnog regulatornog okvira koji definira predmet inspekcijskog nadzora, a koji je u Hrvatskoj previše normiran. Smatramo da bismo trebali redefinirati taj okvir u smjeru smanjenja normi i pojednostavljenja poslovanja', rekao je za tportal direktor HUT-a Veljko Ostojić.

Što se tiče organizacije inspekcija, ključnim smatraju pitanje troškova njihova rada.

'Logika nalaže da bi organizacija u jednom tijelu trebala biti troškovno efikasnija', mišljenja je Ostojić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!