PITAMO VAS

[ANKETA] Poslodavci su sretni što mogu zapošljavati umirovljenike. Što vi mislite o tome?

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 22.01.2019 14:17
  • Objavljeno 22.01.2019 u 14:17
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nedavnim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju svim umirovljenicima omogućeno je zapošljavanje na četiri sata dnevno uz zadržavanje mirovine. Poslodavci koji muku muče s pronalaskom radne snage pozdravili su tu mjeru, a nas zanima što vi mislite o tome

Rad umirovljenika od četiri sata dnevno prvi je 2004. legalizirao bivši ministar rada Mirando Mrsić, a sadašnji ministar Marko Pavić otvorio ga je svim skupinama umirovljenika.

Lani je u Hrvatskoj bilo zaposleno oko 5000 umirovljenika, no zeleno svjetlo da rade četiri sata dnevno imale su samo osobe koje su otišle u starosnu mirovinu, znači muškarci stariji od 65 i žene starije od 62 godine.

Po novome, od 1. siječnja mogu se zaposliti i osobe koje su otišle u prijevremenu mirovinu, a dodatna je pogodnost rezervirana za ljude koji su otišli u mirovinu kao djelatne vojne osobe, policajci i radnici zaposleni na razminiranju. Oni od početka ove godine mogu birati hoće li raditi do četiri sata dnevno uz zadržavanje pune mirovine ili će se zaposliti na puno radno vrijeme uz 50 posto mirovine.

Umirovljenici koji tako skupe najmanje dvije godine novog staža mogu tražiti i novi izračun mirovine.

Poslodavci su zdušno pozdravili povratak umirovljenika na tržište rada. Hrvatska udruga turizma (HUT), koja okuplja najveće domaće hotelijerske tvrtke, poručila je kako bi ta mjera mogla pomoći kvalitetnijoj pripremi sljedeće sezone.

'Vjerujemo da je ovo početak daljnje liberalizacije mogućnosti rada umirovljenicima koji su ispunili uvjete za punu mirovinu te time podmirili sve zakonom propisane obveze tijekom svog radnog vijeka. Umirovljenici koji žele i mogu raditi od velike su vrijednosti za poslodavce, jer im njihovo radno i životno iskustvo omogućuje brzu prilagodbu, a mlađim zaposlenicima mogu biti izvor stjecanja znanja i bržeg uhodavanja u posao', rekao je Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!