vlasnici ZABE

Analitičari UniCredita: Nema zime, cijela će naša regija stabilno rasti i u 2019.

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 16.01.2019 15:18
  • Objavljeno 16.01.2019 u 10:51
Čeka nas još jedna dobra godina, barem po analitičarima UniCredita

Čeka nas još jedna dobra godina, barem po analitičarima UniCredita

Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX

Talijanska banka UniCredit, vlasnici Zagrebačke banke, predstavila je svoje dugoročne strateške poglede na regiju i ključne pokretače rasta u okviru radionice održane na Euromoneyjevu forumu u Beču. Analitičari UniCredita zaključuju da će naša šira regija održati zdrav rast ove godine te da će ključni motori razvoja biti osobna potrošnja, strane investicije, fondovi EU-a i digitalna transformacija

'U posljednjih nekoliko godina regija SIE potvrdila je svoju sposobnost generiranja rasta. Očekuje se da će gospodarsko okruženje u regiji SIE ostati pozitivno i u 2019. godini: predviđa se snažan rast BDP-a u većini zemalja (oko 3% ili više), premda s određenim cikličkim usporavanjem. Nakon cikličkog vrhunca u 2017. godini (4,6%, isključujući Rusiju i Tursku) i prosječnog rasta BDP-a od 3,7 posto u 2018. godini, gospodarski rast regije vjerojatno će ostati iznad potencijalnog u 2019. (oko 3,2% u prosjeku), no mogao bi usporiti u 2020. godini uslijed potencijalno slabije globalne trgovine', navode u UniCreditu.

Članice EU-a u regiji SIE imaju potencijal zabilježiti bolje rezultate od drugih regija s tržištima u nastajanju zahvaljujući manjem oslanjanju regije na priljev stranog kapitala, većem opsegu fiskalnih poticaja, povoljnijim financijskim uvjetima, pristupu fondovima EU-a i pozitivnom učinku padajućih cijena dobara.

Slovačka, Bugarska i Mađarska zabilježit će najsnažniji rast BDP-a u 2019. u regiji SIE. Najveća ograničenja gospodarskom rastu predstavljaju pooštrenje uvjeta na tržištima rada, pogotovo u Češkoj i Mađarskoj, te mogući tvrdi Brexit, što bi bilo štetno zbog novih trgovinskih prepreka koje bi mogle negativno utjecati kako na izvoz regije SIE, tako i na investicije. Slovačka i Češka predstavljaju najranjivija tržišta regije SIE u odnosu na nepovoljne okolnosti Brexita. Rusija i Turska mogle bi slijediti drugačije trendove, kao što je to bio slučaj u 2018.

'Domaća potražnja, a pogotovo osobna potrošnja, pokretana niskom stopom nezaposlenosti i višim plaćama, predstavljat će glavne izvore rasta za gospodarstva regije SIE, dok će izvoz biti podložan potencijalnom cikličkom usporavanju idućih nekoliko godina', kažu analitičari ove banke.

  • +13
  • +10

Novac iz fondova EU-a lijepo nadopunjuje izravna strana ulaganja u regiju

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Inozemna izravna ulaganja, koja su u prošlosti bila jedan od glavnih pokretača ekonomske transformacije regije – pogotovo u pogledu transfera tehnologije i znanja – i dalje će ostati važna, no manje nego u prethodnom desetljeću. Stopa inozemnih izravnih ulaganja u odnosu na BDP ostala je iznad oko 2,5 posto tijekom razdoblja 2016.-2018. te se očekuje da će ostati na sličnoj razini sljedećih nekoliko godina.

Inozemna izravna ulaganja dodatno nadopunjuju doprinosi fondova EU-a u državama regije SIE koje su članice Europske unije. U razdoblju od 2014. do 2020. sredstva EU-a predstavljaju u prosjeku 2,9 posto BDP-a (150 milijardi eura za države članice EU-a u regiji SIE, isključujući Poljsku), pri čemu su godine 2019. i 2020. najvažnije u pogledu privlačenja sredstava.

Digitalna transformacija predstavlja dodatne prilike za rast u regiji. Rasprostranjenost interneta u državama regije SIE povećala se za 20 posto od 2010. te obuhvaća blizu 75 posto populacije mjereno brojem pojedinaca koji koriste internet. Rasprostranjenost korištenja mobilnih telefona u državama regije SIE iznosi 120 posto mjereno brojem mobilnih pretplata na 100 stanovnika. Ove su brojke usporedive s brojkama većine tržišta zapadne Europe, no zabilježile su veću brzinu konvergencije posljednjih godina.

  • +5
  • +2

Rast kreditiranja u regiji bit će značajan

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus/PIXSELL

Očekuje se da će u 2019. godini rast kreditiranja u bankarskom sektoru regije SIE biti prilično značajan, oko 4-4,4 posto (regija SIE, isključujući Rusiju i Tursku), pri čemu će kreditiranje građanstva – uslijed viših raspoloživih prihoda, niske stope nezaposlenosti i više osobne potrošnje – rasti brže od kreditiranja poduzeća. Nizak omjer kredita i depozita, znatno niži nego prije nekoliko godina (sva tržišta srednje i istočne Europe osim Turske imaju omjer kredita i depozita ispod 100 posto, uz većinu tržišta srednje i istočne Europe – Češka, Mađarska, Bugarska, Rumunjska, Slovenija, Hrvatska i Rusija, na oko 70-75 posto), također pridonosi tom potencijalu, kao i penetraciji digitalnog bankarstva.

'UniCredit će nastaviti podržavati gospodarski rast tržišta regije SIE na kojima poslujemo. Odjel za regiju SIE jest i ostat će glavni pokretač rasta grupe', rekao je Carlo Vivaldi, direktor Divizije srednja i istočna Europa u UniCreditu, na godišnjem Euromoneyjevu forumu.

'Poslovno okruženje koje se brzo mijenja i izazovi koje nameće digitalni krajolik, uz potrebu stalnog poboljšanja korisničkog iskustva, postali su jedno od najvažnijih područja u koje ulažu tvrtke. Na današnjem konkurentnom tržištu to su imperativi za tržišne lidere jer klijenti očekuju da će pružatelji financijskih usluga pratiti tempo promjena. Kao rezultat toga, interakcije klijenata s njihovim bankama sve više karakterizira rastući stupanj automatizacije kroz digitalne procese', dodao je Andrea Diamanti, direktor Odjela korporativnog i investicijskog bankarstva te privatnog bankarstva za srednju i istočnu Europu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!