BIJEG KAPITALA

Američki superbogataši masovno prodaju dionice. U čemu je kvaka?

13.03.2024 u 16:00

Bionic
Reading

U posljednje vrijeme evidentiran je povećan broj burzovnih transakcija kojima su američki superbogataši prodavali velike blokove dionica da bi došli do gotovine, što je dovelo do brojnih spekulacija o pozadini tih poteza

Kao razlozi masovne rasprodaje najčešće se spominju strah od recesije i bojazan od najavljenog povećanja poreza.

Najaktivniji među prodavateljima su vlasnici tehnoloških divova, čiji se sektor našao pod velikim pritiskom tijekom 2023., što je dovelo i do masovnih otpuštanja.

Potkraj prošle godine objavljeno je da su bogati ulagači držali manje od 25 posto svoje neto imovine na burzi.

Ulagači rasprodaju dionice iz različitih razloga, a pored već navedenih, u optjecaju su teze o diversifikaciji poslovanja i prodaji u razdoblju visokih cijena. Naprosto, drže se najstarije poslovice na tržištu koja glasi: 'Prodaj skupo', piše Daily Mail.

U veljači 2024. osnivač Amazona Jeff Bezos prodao je dionice u vrijednosti od 8,5 milijardi dolara u devet navrata.

Milijarder Jamie Dimon prodao je pak dionice u vrijednosti od 150 milijuna dolara, što je prvi put da je napravio takav potez otkako je preuzeo upravljanje bankarskim divom JPMorgan Chase. Dimon je u listopadu iznio popis velikih problema: rusko-ukrajinski rat, novi rat između Izraela i Palestinaca u Gazi, visoke razine državnog duga i deficita, visoka inflacija, kao i skučeno tržište rada na kojem su radnički zahtjevi za povećanjem plaća doveli do dugotrajnih štrajkova u proizvodnji i industriji zabave.

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg također se aktivirao na burzi, prodavši 428 milijuna dolara vrijedne dionice Mete 2023.

Ove godine između 21. i 24. veljače obitelj koja stoji iza Walmarta, Waltonovi, prodala je dionice u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara. Time je njihova ukupna prodana količina od prosinca dosegla 2,3 milijarde dolara.

Nejasno je gdje će točno ti milijarderi potrošiti svoj novac. Zuckerberg će vjerojatno sredstvima od prodaje dionica platiti novo imanje na havajskom otoku Kauaiju, a ono košta gotovo 300 milijuna dolara.

Bezos se u međuvremenu povukao iz Amazona da bi više vremena posvetio svojim drugim poslovima, uključujući raketnu tvrtku Blue Origin i filantropske projekte. Moguće je da će novac iz prodaje dionica usmjeriti u te projekte.

Ukupna vrijednost dionica koje su prodali glavni izvršni direktori i osnivači između prosinca 2023. i veljače 2024. procjenjuje se na oko 11,5 milijardi dolara u razdoblju u kojem se tim dionicama trgovalo na najvišoj razini u povijesti.

Prema izvješću Fortunea, sve gore navedene prodaje bile su dogovorene mjesecima unaprijed, prema pravilima Komisije za vrijednosne papire i burze.

Bezos je prošle godine objavio da napušta svoj dugogodišnji dom u Seattleu kako bi se preselio u Miami te je kupio dva posjeda na ekskluzivnom otoku Indian Creek, nazivanom 'bunker milijardera'. Već je kupio dvije vile za 147 milijuna dolara te navodno želi kupiti još tri kuće u Indian Creeku.

Rekao je da tim potezom želi biti bliži roditeljima i lansiranju raketa u svojoj svemirskoj tvrtki Blue Origin, ali ova promjena prebivališta uključuje i veliku poreznu olakšicu.

Unatoč naizgled velikom broju prodanih dionica, Bezos, Zuckerberg i Dimon i dalje drže velike udjele u svojim kompanijama.