SANJARI IZ SILICIJSKE DOLINE

Tech milijarderi objavili kartu utopijskog grada koji žele izgraditi u Kaliforniji

24.01.2024 u 15:18

Bionic
Reading

California Forever, donkihotski projekt koji podupiru tech milijarderi za izgradnju novog grada okrugu Solano na sjeveru Kalifornije, navodno dobro napreduje. Unatoč činjenici da se čini da ga lokalno stanovništvo mrzi, sanjari iz Silicijske doline koji stoje iza projekta nisu pokolebani. Tim koji planira grad objavio je više detalja o razvoju projekta, uključujući kartu onoga kako bi budući grad mogao izgledati

Web stranica s informacijama o utopijskoj metropoli sada pruža informacije i niz obećanja lokalnoj zajednici okruga Solano, gdje bi se California Forever trebao graditi. Zvuči pomalo i kao pravo političko obećanje uoči izbora - idejni začetnici projekta jamče 15.000 novih radnih mjesta za lokalno stanovništvo. Također obećavaju da će osigurati 400 milijuna dolara u onome što nazivaju 'financiranjem dobrobiti zajednice' kako bi pomogli sadašnjim stanovnicima okruga da 'kupe kuće u novoj zajednici'. Na web stranici se kao potencijalni korisnici ovog financiranja navode 'radničke obitelji, učitelji, medicinske sestre, policajci i vatrogasci te građevinski radnici'.

U isto vrijeme, podupiratelji projekta tvrde da će uložiti čak 200 milijuna dolara u brojna susjedna mjesta i gradove, kako bi pomogli tim zajednicama u razvoju. Druga obećanja, poput financijskih obveza za potporu lokalnim parkovima, stazama i poljoprivrednim površinama, također su uključena u prijedlog.

Ukratko: nakon burnih reakcija lokalnog stanovništva na početku, čini se da California Forever pokušava kupiti lojalnost okolne zajednice. Web stranica hvali se idealističkom vizijom svog budućeg grada:

'...(naša) inicijativa predlaže izgradnju dinamične nove zajednice, s domovima srednje klase u sigurnim, pješačkim četvrtima. Plan također uključuje obvezu otvaranja dobro plaćenih poslova u naprednoj proizvodnji, obnovljivoj energiji, građevinarstvu i drugim industrijama, kao i velika ulaganja u obrazovanje, zelene površine, čistu energiju i revitalizaciju središta gradova.'

Karta predstavljena u srijedu prikazuje neimenovani grad koji se nalazi negdje između zajednica okruga Solano Rio Vista i Suisun City. Osim toga ne odaje mnogo. To pokazuje da bi zajednica bila mješavina stambenih četvrti i poduzeća, uz industrijski sektor i nešto slobodnog prostora. Navodno će biti i ovaca.

Možda je najvažnija stvar koju je grupa objavila ovaj tjedan bila Inicijativa za domove, poslove i čistu energiju u istočnom Solanu, koju je službeno podnijela biračkom registru okruga Solano. Ova inicijativa će odrediti može li grupa krenuti naprijed sa svojim razvojnim planovima. Skupina treba prikupiti 13.000 potpisa mještana za inicijativu da bi se pojavila na ovogodišnjim izborima. Nakon toga, stanovnici će na izborima u studenom odlučiti žele li takav razvoj.

Projekt California Forever najavljen je prošlog ljeta, a podupire ga skupina najbogatijih i najutjecajnijih osoba iz Silicijske doline, uključujući ljude poput Reida Hoffmana, Marca Andreessena, Laurene Jobs i drugih. Tvrtka koja stoji iza projekta kupila je gotovo milijardu dolara vrijedne zemljišne čestice za korištenje u izgradnji novog grada.

Po svemu sudeći, oni koji su dio projekta imaju posla preko glave. Lokalna opozicija bila je oštra. California Forever prethodno je održao niz sjednica u gradskim vijećnicama diljem okruga Solano, od kojih je većina prošla katastrofalno. Stanovnici okruga više su se puta pojavljivali na sastancima i grdili izvršnog direktora tvrtke i voditelja projekta - bivšeg trgovca Goldman Sachsa Jana Srameka. Nije pomoglo ni to što se tvrtka spetljala s lokalnim poljoprivrednicima i trenutno tuži neke od njih.