ČETVRTI KRUG PRODAJE

Američka vlada rješava se dionica Citigroupa

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.10.2010 14:40
  • Objavljeno 20.10.2010 u 14:36
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Američko ministarstvo financija u utorak je objavilo da planira prodati 1,5 milijardi običnih dionica Citigroupa u sklopu nastojanja da smanji udio u tom bankovnom divu

Riječ je o četvrtom krugu prodaje Citigroupovih dionica za koju će biti zadužen Morgan Stanley, koji će imati 'diskrecijsko pravo prodati 1,5 milijardi običnih dionica te bankarske grupe prema određenim parametrima', navodi se u priopćenju američkog ministarstva financija.

Ministarstvo je u Citigroup uložilo 45 milijardi dolara putem programa za problematičnu imovinu (TARP), koji je vlada uspostavila 2008. za potrebe kupovine imovine i udjela u financijskim institucijama kako bi se osnažio financijski sektor, uzdrman krizom drugorazrednih hipotekarnih kredita.

Prodajom tih dionica udio ministarstva bit će smanjen na sedam posto ukupnih dionica, u odnosu na približno 27 posto. To znači da će ministarstvo prodati gotovo tri četvrtine svog prvotnog udjela u Citigroupu, u visini 7,7 milijardi običnih dionica.

Citigroup je početkom tjedna izvijestio o neto dobiti u trećem tromjesečju u visini 2,2 milijarde dolara.

'Treće uzastopno tromjesečje pozitivne operativne dobiti daljnji je dokaz uspješne provedbe naše strategije, a vjerujemo da su osigurani svi elementi potrebni za nastavak profitabilnosti', kazao je izvršni direktor Vikram Pandit

Pandit je proveo restrukturiranje bankovnog diva nakon što se našao na rubu propasti zbog financijske krize u 2008., čime su poslovne operacije svedene na klasične bankovne transakcije. Prerizični bančini ogranci prodani su ili zatvoreni.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi