NEPREDVIDLJIVO OKRUŽENJE

Američka gospodarska komora: Provedite poreznu reformu

06.09.2016 u 10:31

Bionic
Reading

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) predlaže niz mjera za poboljšanje konkurentnosti gospodarstva kroz sveobuhvatnu poreznu reformu

'Hrvatski porezni sustav obilježavaju nagle i česte porezne promjene, koje dovode do nestabilnosti i nepredvidljivosti poslovnog okruženja. Američka gospodarska komora stoga ukazuje na važnost kvalitetnije provedbe bolje regulative tj. pravodobnog planiranja i detaljne pripreme zakona i propisa, na temelju najboljih dostupnih podataka i uz sveobuhvatnu uključenost dionika, kako bi zakonodavne mjere ostvarile potreban učinak uz najniži društveni trošak', priopćeno je iz Komore.

Članovi AmChama ukazuju na znatne troškove implementacije iznenadnih ili nedovoljno razrađenih zakonskih izmjena, što ograničava razvoj poslovanja na način da više resursa ulažu u prilagodbe internih procesa zakonskim promjenama nego u tržišnu utakmicu.

'Vlada bi se trebala obvezati na godišnje povećanje udjela zakona donesenih redovnom saborskom procedurom', izjavila je Andrea Doko Jelušić, direktorica AmChama.

Berislav Horvat,
predsjednik AmChama, naglašava da je potrebno ukinuti stopu ili drastično povećati prag za primjenu stope poreza na dohodak od 40 posto. To bi rezultiralo povećanjem neto plaće uz isti trošak za poslodavca ili otvaranjem većeg broja radnih mjesta uz isti trošak za poslodavca.