nekretninski slom

Ako selite u Njemačku i tražite stan, ovo nije dobra vijest: 'Kriza je sve gora!'

11.10.2023 u 14:28

Bionic
Reading

Podaci za treće tromjesečje za tržište nekretnina u Njemačkoj pokazuju da jenjava pad cijena. S druge strane, najamnine stanova rastu dvoznamenkastim postocima – posebno u Berlinu

Čini se da je oštrom padu cijena nekretnina kraj. Barem tako sugeriraju novi tromjesečni podaci portala za nekretnine ImmoScout24. Portal svaka tri mjeseca na temelju oglasa procjenjuje kupoprodajne cijene te najamnine stanova i kuća.

Potražnja za unajmljenim životnim prostorom značajno je porasla, navodi ImmoScout. 'Njemačka stambena kriza postaje sve gora. Potražnja za postojećim stanovima za iznajmljivanje nastavlja rasti i impresivno odražava veliki nedostatak pristupačnih stanova - posebno u većim gradovima', komentira Gesa Crockford, direktorica portala ImmoScout24.

U Kölnu i Münchenu upiti za najam porasli su za 15 posto u odnosu na drugi kvartal, a u Düsseldorfu za dvanaest posto. Ipak, mjereno brojem upita potencijalnih zakupaca po oglasu, Berlin ostaje na čelu.

Iako se rast najamnina u odnosu na prethodnu godinu donekle usporava, u usporedbi s istom vrijednošću u prethodnim kvartalima, i dalje je značajan.

Stanari diljem Njemačke moraju izdvojiti 5,1 posto više za postojeće stanove nego prethodne godine, a 6,5 ​​posto za nove zgrade. U pojedinim gradovima situacija je puno gora. Tu se ističe i Berlin: u glavnom gradu se postojeći stanovi nude za 12,6 posto više novca nego prije godinu dana, a novogradnje čak za 19,1 posto. Podaci se odnose na useljenje novih najmoprimaca.

U usporedbi s prethodnim tromjesečjem, porast stanarina u cijeloj Njemačkoj iznosi samo 0,9 posto. Usporedbe radi: u drugom tromjesečju postojeće najamnine porasle su za 2,5 posto u odnosu na prvi kvartal. ImmoScout stoga govori o platou povećanja postojećih najamnina.

Berlin Izvor: Profimedia / Autor: Leon Kuegeler/photothek.de / imago stock&people / Profimedia

Od trećeg tromjesečja kupoprodajne cijene stambenih nekretnina i dalje su značajno niže nego u istom kvartalu prethodne godine. Prema ImmoScoutu, cijena postojećih stanova diljem Njemačke pala je za više od 4,6 posto u usporedbi s novim zgradama (-2,3 posto). Isto vrijedi za kuće, a one su pod manjim cjenovnim pritiskom diljem Njemačke. Postojeće kuće sada se prodaju za 2,3 posto manje novca nego prije godinu dana, a cijene za novosagrađene kuće gotovo su nepromijenjene i imaju minus od 0,3 posto.

Međutim pad cijena ostaje oštar u pojedinim gradovima. ImmoScout24 je identificirao najveće padove cijena u Kölnu. Za stanove je pad iznosio 8,7 posto, a za kuće čak 10,4 posto u odnosu na treći kvartal 2022. godine.

Ali usporedba s prethodnom godinom i ovdje prikriva kratkoročni trend u najmu: stanovi diljem Njemačke već su poskupjeli za 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, a kuće za 0,2 posto (i postojeće i novogradnje).

Samo u četvrtom kvartalu 2022. godine rapidno rastuće kamate, a time i puno skuplji krediti za nekretnine, značajno su snizili cijene postojećih stanova na kvartalnoj razini, čak do 6,8 posto u odnosu na treći kvartal 2022.