ŽELJKO LOVRINČEVIĆ:

'Ako se Vlada ne sastavi čim prije, riskiramo pad rejtinga'

10.11.2015 u 08:34

Bionic
Reading

'Bez obzira na to tko će voditi hrvatsku vladu u iduće četiri godine, prioritet je taj da se ona sastavi čim prije i da se krene s konkretnim i radikalnim reformama jer riskiramo novi pad kreditnog rejtinga', upozorava ekonomski analitičar Željko Lovrinčević

Lovrinčević nam je u razgovoru potvrdio i ono što je prije nekoliko tjedana rekao za tportal: da je glas za SDP glas za siguran bankrot, dok glas HDZ-u daje kakvu-takvu nadu za promjene. Danas, kada je čak moguća i manjinska vlada, Lovrinčević je još zabrinutiji, jer manjinske vlade u pravilu ne provode reforme, a Hrvatska sigurno klizi u bankrot.

'Hrvatska je izgubila četiri godine i trči na začelju europske kolone. Ako ćemo u idućim godinama stvarati pet, šest milijardi kuna nove vrijednost, to nije dovoljno ni za pola troška kamata na dug koje iznose oko 13 milijardi kuna, a kamoli za povećanje životnog standarda građana. Reforme su ključna riječ. Ne mislim tu na nekakve 'obične' reforme već na radikalne reforme', rekao je za tportal Lovrinčević.

Smatra da je Hrvatskoj vrijeme isteklo jer je s vladom Zorana Milanovića izgubila četiri godine, iako je on imao komotnu većinu u Saboru, a reforme je radio ili vrlo malim koracima ili je odustajao od njih.

Manjinske vlade ne rade reforme jer nemaju dovoljno političke potpore. Stoga je rješenje tehnička vlada kojoj bi se zadao rok od godinu dana za identificiranje i početak provođenja radikalnih reforma', rekao je.

Godina dana bila bi, naime, dovoljna da se iznesu reforme sa sadržajem. Reforme o kojima se priča ovih dana za njega su reforme bez sadržaja, zbog čega bi tehnička vlada bila pravo rješenje kojim bi se čitavo društvo prebacilo u neki novi kolosijek.

Faktor koji jako brine Lovrinčevića jest i vrijeme. Što se dulje odugovlači sa sastavljanjem nove vlade, tim je hrvatski kreditni rejting pod još većim pritiskom i postoji mogućnost da on ponovno padne iako je već u spekulativnom razredu.

Zasad, dodaje, ne postoji kriza refinanciranja državnih dugova, ali ponavlja da bi u smislu povjerenja građana i kreditnih agencija tehnička vlada donijela najviše povjerenja: 'Iskustva manjinskih vlada s reformama jako su loša. Moguće je da se Most prikloni nekoj od velikih stranaka i uđu u pravu koaliciju, no to onda otvara pitanje vjerodostojnosti prema njihovim biračima', rekao je Lovrinčević.

Podsjeća i na iskustvo Portugala koji je nedavno prošao kroz izvanredne izbore nakon pada manjinske vlade. Izvanredni izbori tek nekoliko mjeseci nakon formiranja vlasti također bi u svijet poslali jako lošu sliku o stabilnosti Hrvatske i želji da se drastične reforme i provedu.

Konačno, Lovrinčević podsjeća kako pod radikalnim reformama misli na reformu pravosuđa, reformu upravljanja javnim tvrtkama i privatizaciju državnih kompanija.