udar na gospodarstvo

Ako epidemijski rizik potraje, moguć je pad BDP-a i od 10-ak posto, tvrdi ekonomist s EIZ-a

01.04.2020 u 06:26

Bionic
Reading

Ako se epidemijski rizik relativno brzo završi, udar na hrvatsko gospodarstvo bit će slabiji, ali ako potraje, bit će jači, a moguć je i pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 10-ak posto, kazao je u utorak Danijel Nestić, ekonomist sa zagrebačkog Ekonomskog instituta u emisiji RTL Direkt

Zbog širenja koronavirusa, tvrtke ne rade, građani manje troše, svaki treći radnik je na 'minimalcu', a u 14 dana otkaz je dobilo 12.000 ljudi.

"Ovo je početak i treba se nadati da će Vladine mjere barem privremeno zaustaviti rast broja nezaposlenih. Za nadati se da će u drugom dijelu godine izostati eksponencijalni rast. Gospodarstvo je snažnije no 2008., Vladine mjere također, tu su i sredstva iz Europske unije, pa vjerujem da nećemo dosegnuti rekordne razine od 400.000 nezaposlenih iz prethodne krize", kazao je Nestić.

Na pitanje voditeljice emisije je li Vladin paket mjera za pomoć gospodarstvu dovoljan, Nestić je kazao da su te prvotne mjere odgovarale trenutku u kojemu su donijete.

  • +12
Zagreb: Radovi na krovovima Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

„U međuvremenu se perspektiva promijenila, mjere će trajati duže i gospodarstvo zahtijeva dodatne mjere“, kazao je Nestić.

Čini mi se da je gotovo pa neizbježno otpisati dio dugova gospodarstvu“, dodao je.

Pad BDP-a je neminovan, pitanje je samo za koliko?

"Situacija je iz dana u dan promjenjiva i doista je vrlo teško nešto reći, ali sigurno je da će biti snažan udarac. Ne možemo govoriti o prognozi nego procjeni, ali moguće da će biti i desetak posto", kazao je Nestić.

  • +15
Prazne ulice Splita Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Na pitanje je li teža ova ili kriza iz 2008. godine, Nestić je odgovorio: "Po snazi i udaru to je tu negdje, ali ova kriza ima jednu dobru stvar. Donesena je izvana, uzrok nije u samom gospodarstvu, pa ako se relativno brzo završi epidemijski rizik, udar će biti slabiji, ali ako potraje, mogao bi biti jači".