UDRUGA FRANAK:

'Ako banke pobjede tražimo poništenje svih kredita u švicarcima'

15.10.2015 u 14:57

Bionic
Reading

Udruga Franak izvijestila je u četvrtak kako će, u slučaju da Ustavni sud odluči u korist banaka po njihovom zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o potrošačkom kreditiranju, 'intenzivno djelovati s ciljem poništenja svih kredita s valutnom klauzulom u CHF'

'S obzirom na razna nagađanja objavljena ovih dana u medijima, kojima se zastrašuju korisnici kredita, mi želimo upozoriti nadležne institucije i javnost da će, u slučaju da Ustavni sud odluči u korist banaka po njihovom zahtjevu za ocjenu ustavnosti zakona o potrošačkom kreditiranja, Udruga Franak intenzivno djelovati s ciljem poništenja svih kredita s valutnom klauzulom CHF', stoji u otvorenom pismu koje je ta udruga uputila Državnom odvjetništvu, Ministarstvu financija, saborskim odborima za financije i državni proračun te zakonodavstvo, Hrvatskoj narodnoj banci, Europskoj komisiji te Europskoj središnjoj banci. Udruga ujedno otvorenim pismom pozivaj Državno odvjetništvo 'da konačno otvori ovaj predmet i pokrene postupak utvrđivanja počinjenja kaznenog djela prijevare'.

Naime, kako pojašnjavaju, tijekom saborske rasprave o izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojima se predviđa konverzija svih kredita u 'švicarcima' u kredite u eurima, ministar financija Boris Lalovac i predsjednik saborskog Odbora za financije i državni proračun Srđan Gjurković 'javno su izjavili da se banke nisu zaduživale u švicarskim francima, a te tvrdnje su temeljili na podacima iz biltena Hrvatske narodne banke'.

'Tijekom rasprave u Hrvatskom saboru više puta se ustanovilo da banke nisu imale pokriće u švicarskim francima i da su građani prevareni. Zbog toga, nužno je pokrenuti ovaj postupak prvenstveno kako bi se obeštetili svi oni koji nisu obuhvaćeni ovim Zakonom i koji su svoje kredite otplatili, konvertirali, ovršeni su ili deložirani', ističu iz Udruge Franak.

Navode i kako njihov predmet 'već četiri mjeseca leži u ladici Državnog odvjetništva' te da nisu niti primili poziv da dostave dodatne dokazne materijale u skladu s njihovim zahtjevom u prijavi.

'Još jednom pozivamo Državno odvjetništvo da konačno počne raditi svoj posao i da ozbiljno shvati mnogobrojna upozorenja koja su došla iz Hrvatskog sabora. Ukoliko Državno odvjetništvo propusti djelovati i građani budu prepušteni sami sebi, Udruga Franak će organizirati korisnike kredita kako bi podigli grupne tužbe za utvrđenje ništetnosti svih ugovora o kreditu s valutnom klauzulom CHF', poručuju iz Udruge.
U otvorenom pismu navode i nekoliko dokumenata Europskog parlamenta i Vijeća te Europske središnje banke (ECB), u kojima se, kako navode, 'još od 2011. godine upozorava države članice, odnosno nacionalne parlamente na tečajni rizik'.

Udruga Franak u opširnom otvorenom pismu prenosi i analizu stručnih suradnika Udruge, Ivana Lovrinovića i stručnjaka za europsko pravo Dominika Vuletića u kojoj se ističe da su dvije najvažnije stvari vezane za problem kredita u 'švicarcima' - da je ECB na vrijeme upozoravala na aktiviranje valutnog rizika u zemljama u kojima su banke odobravale takve kredite, među kojima je i Hrvatska, te da su Europski parlament i Vijeće u svojim direktivama upozoravali hrvatske vlasti na nužnost veće zaštite korisnika financijskih usluga.

Uz naglasak kako je 'jasno da je osam banaka prodavalo pokvareni proizvod' te da 'HNB nije učinio ništa po pitanju neusklađenosti bilanci tih banaka glede pokrivenosti kredita u CHF izvorima u CHF', iz Udruge Franak navode i kako je jasno i da su se nadležne institucije oglušile na upozorenja iz EU i ECB-a te drugih kompetentnih institucija.

'Sada se ne bi smjelo dopustiti da sav teret troška konverzije spomenutih kredita padne na državu, odnosno preciznije rečeno na porezne obveznike. Zbog toga je jedino pravo i konačno rješenje poništavanje valutne klauzule i konverzija u kune. Time bi se problem zauvijek izbrisao iz života ljudi koji već godinama zajedno sa svojim obiteljima pate. Ta operacija ne bi izazvala nikakve značajnije prijetnje bankarskom sustavu. Ukoliko se i provede sadašnja odluka Vlade o konverziji u eure to će se u drugom koraku morati pretvoriti opet u kune jer će građani i dalje biti izloženi valutnom riziku. Kuna konačno mora dobiti svoje zasluženo mjesto u Hrvatskoj a građani moraju biti oslobođeni dužničkog ropstva. Ako banke tuže državu i dobiju spor, onda će jedino brzo i učinkovito rješenje biti uvođenje poreza na imovinu banaka', zaključuju iz Udruge Franak.