ALEKSIĆ IZ UDRUGE FRANAK

'Ako arbitraža stane na stranu banaka, treba im uvesti porez na aktivu'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 23.03.2016 10:38
  • Objavljeno 23.03.2016 u 10:38
Goran Aleksić

Goran Aleksić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Glavni koordinator Udruge Franak Goran Aleksić smatra da je Hrvatska mogla izbjeći tužbu banaka arbitražnom sudu u Washingtonu da je na vrijeme sjela s bankarima i zaprijetila im uvođenjem poreza na aktivu, te kako je to i dalje opcija, ako arbitraža odluči da država mora vratiti novac bankama.

Jutarnji list objavio je u srijedu kako su Intesa banka i Unicredit, a vjerojatno i Erste te Raiffeisen banka tužile Hrvatsku Međunarodnom sudu za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu zbog povrede pravne osobnosti i umanjenja dobiti. Spor je vezan uz Zakon o konverziji kredita u švicarskim francima u eurske, koji je donijela prošla Vlada, a koji je ovdašnjim bankama donio trošak od oko osam milijardi kuna.

Aleksić pojašnjava kako se ne radi o tužbi, već o tome da banke od arbitražnog tijela traže da arbitražom utvrdi je li Hrvatska smjela donijeti taj zakon. Hrvatska je, dodaje, potpisnica sporazuma prema kojem mora poštovati odluku arbitraže.

"Država je prošlih mjeseci propustila sjesti s bankarima za stol i reći im da će im uvesti porez na aktivu ukoliko krenu na arbitražu. Međutim, ukoliko arbitraža utvrdi da država nije smjela donijeti Zakon o konverziji, odnosno ako utvdi da Hrvatska mora vratiti novac bankama, i dalje nije kasno da se bankama uvede porez na aktivu i da ih se tako dovede u pat poziciju", kaže Goran Aleksić.

Dodao je, naime, kako banke, u slučaju uvođenja tog poreza ipak na kraju ipak ne bi dobile taj novac jer bi situacija bila neriješena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!