Neregulirano tržište

Airbnb sve više iritira velike gradove, pogledajte čemu su se domislili u suradnji s Međunarodnim olimpijskim odborom

24.11.2019 u 19:13

Bionic
Reading

Najveći kanadski grad Toronto ovih dana odnio je pobjedu na sudu nakon koje će mu biti olakšano donošenje pravila za reguliranje kratkoročnog najma nekretnina, a na sličnom su tragu i veliki europski gradovi koji su pokrenuli niz inicijativa s ciljem zauzdavanja Airbnba i sličnih digitalnih platformi

Popularna digitalna platforma za iznajmljivanje i unajmljivanje nekretnina Airbnb u posljednje vrijeme opet se vraća u fokus interesa nakon što je nekoliko velikih svjetskih gradova najavilo regulativu kojom se nadaju obuzdati negativne posljedice širenja Airbnba i drugih pružatelja sličnih usluga. Početkom tjedna objavljeno je da je najveći kanadski grad Toronto (5,5 milijuna stanovnika) na sudu izborio pobjedu u želji da uvede lokalna pravila za iznajmljivanje stanova.

Prema toj novoj regulativi, oni koji budu željeli iznajmljivati stanove na digitalnoj platformi morat će živjeti u tim stanovima, neće u jednom trenutku smjeti iznajmljivati više od tri sobe i morat će se registrirati lokalnim vlastima. Toronto, kao i niz drugih velikih svjetskih gradova, posljednjih godina bori se s manjkom stanova, a među glavnim razlozima za oskudnu ponudu često se spominju Airbnb i njemu slični servisi. Istraživanja pokazuju da dolazak Airbnba na neku lokaciju znači da tisuće nekretnina nestaju s tržišta za dugoročni najam. Gradonačelnik Toronta John Tory, čije riječi prenosi britanski The Guardian, kazao je da je presuda 'dobra vijest za građane Toronta i korak u pravom smjeru kad se radi o reguliranju kratkoročnog najma i održavanju grada mjestom za život'.

Slični stavovi mogu se čuti i iz Pariza, čiji su dužnosnici za manjak ponude nekretnina za dugoročni najam također okrivili Airbnb. Gradonačelnica Anne Hidalgo početkom tjedna najavila je da će se u 'potpunosti predati' zauzdavanju Airbnba i zaprijetila je čak i njegovom potpunom zabranom u određenim dijelovima centra Pariza. Francuski glavni grad jedno je od najvažnijih tržišta za Airbnb i procjenjuje se da se za unajmljivanje nudi oko 60 tisuća raznih smještajnih jedinica.

Hidalgo je već ranije uvela regulativu koja ograničava vlasnicima nekretnina iznajmljivanje na 120 dana godišnje i prisiljava ih na registriranje s gradskim vlastima. Grad je pokrenuo i tužbu kojom od Airbnba traži 12,5 milijuna eura jer s platforme nije uklonio one iznajmljivače koji se nisu registrirali. Pariške gradske vlasti čak najavljuju da bi se iduće godine mogao organizirati referendum kako bi Parižani mogli sami odlučiti pod kojim uvjetima će se Airbnbu i sličnim platformama omogućiti poslovanje u gradu.

Na istoj liniji nalazi se austrijska prijestolnica koja je prije mjesec dana objavila da je pokrenuta inicijativa za reguliranjem digitalnih iznajmljivačkih platformi diljem Europske unije. Član bečkog poglavarstva za gospodarstvo Peter Hanke izjavio je da Beč nikako nije protiv ekonomije dijeljenja, dokle god ona koristi građanima, no neplaćanje poreza i ignoriranje državnih zakona nije prihvatljivo. Bečki dužnosnici su prije mjesec dana zatražili i promjenu Direktive o e-trgovini, čime bi se natjeralo Airbnb i slične servise da radi utvrđivanja poreznih obaveza gradovima ustupe podatke o iznajmljivačima.

Efekti koje Airbnb ima na lokalna tržišta prilično su poznati. Usluga je pokrenuta s ciljem da se vlasnicima nekretnina koji imaju viška prostora olakša iznajmljivanje sobice ili stana u razdobljima u kojima ih ne koriste. No, poput drugih sličnih digitalnih usluga, popularnost Airbnba brzo je narasla i platforma je postala ozbiljna konkurencija hotelijerima i drugim pružateljima smještaja.

  • +4
Bečki dužnosnici su prije mjesec dana zatražili i promjenu Direktive o e-trgovini Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić

Među kritikama se često može čuti to da se radi o djelatnosti koja nije regulirana, da se iznajmljuju nekretnine ispod standarda, čime se ide na štetu potrošačima, te da se brzim iznajmljivanjem zaobilaze i porezna i druga davanja državi i lokalnim samoupravama. Među glavnim negativnim posljedicama je i snažan skok broja nekretnina namijenjenih kratkotrajnom iznajmljivanju, čime one nestaju s tržišta dugoročnog najma, a sve to pridonosi i oštrom rastu najamnina. Veliki gradovi, posebno turističke destinacije, tako su se našli pred problemom da obični građani sve teže uopće mogu živjeti u njima.

Problem je narastao do takvih razmjera da je ljetos deset velikih europskih gradova u pismu od Europske unije zatražilo pomoć u borbi protiv Airbnba i sličnih platformi. Amsterdam, Barcelona, Beč, Berlin, Bordeaux, Bruxelles, Krakow, München, Pariz i Valencia u pismu su naveli da 'eksplozivan rast' kratkoročnog najma mora biti na programu iduće Europske komisije.

  • +12
Ursula von der Leyen morat će se uhvatiti u koštac s problemom Airbnba koji mori sve više europskih gradova Izvor: Pixsell / Autor: Axel Heimken/DPA/PIXSELL

S Europskog suda pravde proljetos je došlo mišljenje da bi, po europskim zakonima, Airbnb trebalo smatrati digitalnim pružateljem informacija, a ne tvrtkom koja se bavi iznajmljivanjem nekretnina. Ako ovo mišljenje potvrdi sam sud, to bi značilo da servisi poput Airbnba mogu slobodno poslovati na cijelom tržištu Unije bez tjeranja vlasnika nekretnina da poštuju lokalna pravila kojima se uređuje iznajmljivanje. U pismu gradova stoji da 'vjeruju da se domovi moraju prvenstveno koristiti za život u njima' i dodaje se da u mnogim gradovima 'postoji ozbiljan manjak stanova' jer na lokacijama na kojima se mogu 'skuplje iznajmiti turistima oni nestanu s tradicionalnog tržišta'.

Airbnb u svemu tome tvrdi da će u suradnji s gradskim vlastima uskladiti poslovanje s lokalnim pravilima, a u borbi s rizicima koje mu za poslovanje donose nova pravila kompanija se okrenula i sponzorskom projektu od 500 milijuna dolara. Tolika je vrijednost ugovora koji je ovih dana potpisala s Međunarodnim olimpijskim odborom (MOO), a koji pokriva idućih pet Olimpijskih igara. Predsjednik MOO-a Thomas Bach izjavio je da s podrškom Airbnba 'žele razviti nove prilike da si sportaši diljem svijeta otvore nove izvore prihoda promocijom fizičke aktivnosti i olimpijskih vrijednosti'.

  • +15
Ugovor Airbnba i MOO-a pokriva idućih pet Olimpijskih igara Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Radi se o novoj varijanti već dostupnih ponuda na Airbnbu, poput boksačkih treninga s poznatim boksačima, sudjelovanja u lokalnim vjerskim ceremonijama ili raznih drugih aktivnosti koje nude profesionalci i stručnjaci. Projekt 'olimpijskih iskustava' podrazumijeva mogućnost da olimpijski sportaši ponude zainteresiranima mogućnost treninga s njima ili da sportaši podijele svoja iskustva oko priprema za velika natjecanja. U Airbnbu smatraju da je njihov projekt dobar način da se olimpijci zbliže sa svojim obožavateljima, ali i da usput nešto zarade. Zainate li se veliki gradovi u svojoj namjeri da američkoj kompaniji uskrate dosadašnju slobodu, olimpijska pomoć Airbnbu će svakako dobro doći.