ZA 34,5 MILIJUNA EURA

Agrokor prodao Intersport poljskom fondu Enterprise

14.09.2016 u 12:02

Bionic
Reading

Tvrtka Intersport u vlasništvu Mercatora, koja upravlja Intersportovom franšizom u Sloveniji i široj regiji, prodana je poljskom fondu Enterprise VII za 34,5 milijuna eura, potvrdio je u srijedu slovenski trgovački lanac u vlasništvu Agrokora

Mercator je nositelj franšizne licence za prodaju sportske opreme marke Intersport u više od 100 trgovina u jugoistočnoj Europi. U Sloveniji ima 35 trgovina, u Hrvatskoj 34, u Srbiji 12, u Bosni i Hercegovini 10, u Crnoj Gori dvije, a franšiznim prodavaonicama prisutan je na tržištima Makedonije, Albanije i Kosova.

Kupoprodajni ugovor trebao bi se realizirati do kraja godine, do kada bi ga trebali odobriti slovenski regulatori.

Transakcija će omogućiti Intersportu daljnji rast, a Mercatoru strateško partnerstvo na području ponude sportske opreme, te će se stvoriti nove poslovne sinergije, poručili su iz Mercatora.

Koncern Agrokor, u čijem sastavu posluje Mercator, odmah nakon preuzimanja te kompanije 2014. najavio je prodaju pojedinih Mercatorovih tvrtki koje se ne uklapaju u njegovu dugoročnu strategiju. Tako je Pekarna Grosuplje prodana grupi Don Don, turističku agenciju M Holidays preuzeo je Kompas, a lanac prodavaonica odjeće Modiana kupio je Montecristo SL, u kojem su snage udružili Montecristo Holding u vlasništvu kompanije iz Hong Konga, Emkay Investments, i poduzetnik Goran Kristan.

Mercator grupa je u prvom polugodištu ostvarila 1,25 milijardi eura prihoda od prodaje, što je 3,3 posto manje nego u istom periodu prošle godine. Prema njima, pad je posljedica nastavka teških uvjeta na tržištu, kao i aktivnosti koje se odnose na obnovu objekata.

Mercator je u završnoj fazi monetizacije dijela nekretnina. U ovogodišnjem trećem kvartalu namjerava prodati 108 milijuna eura nekretnina, a potom bi ih uzeo u zakup na 20 godina s mogućnošću produljenja. Uglavnom je riječ o trgovačkim centrima srednje veličine u Sloveniji.