VELETRGOVAC PIĆA

Agrokor preuzima Roto Dinamic

ivica todorić

ivica todorić

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, kupuje tvrtku s godišnjim prometom od gotovo 600 milijuna kuna i dobiva veletrgovca za HoReCa kanal

Koncern Agrokor je u kolovozu Agenciji za tržišno natjecanje (AZTN) prijavio preuzimanje tvrtke Roto Dinamic, veletrgovca i distributera alkoholnih i bezalkoholnih pića te ostalih proizvoda za ugostitelje.

Vijest nikoga u poslovnoj zajednici nije iznenadila s obzirom da se o Agrokorovom preuzimanju Roto grupe (u međuvremenu spojene s tvrtkom Alfa Dinamic u Roto Dinamic) pisalo prvi put još prije tri godine, no iz samog koncerna čitavo vrijeme nije stigla službena potvrda. I dok iz Agrokora poručuju da ne žele ništa komentirati dok je ' proces u tijeku', iz AZTN-a su Poslovnom dnevniku potvrdili da je preuzimanje prijavljeno.

Agrokor kupuje tvrtku sa 315 zaposlenika te s godišnjim prometom od gotovo 600 milijuna kuna, a preuzimanje Roto Dinamica za njih je više od kupnje obične trgovačke firme. Naime, iako Agrokor već u sastavu Konzuma, najvećeg trgovačkog lanca u Hrvatskoj, ima veleprodaju Velpro, akvizicijom Roto Dinamica dobivaju veletrgovca za HoReCa kanal, u čemu se Velpro nije jače pozicionirao.

S obzirom da Velpro ne posluje kao zasebna tvrtka, već pod okriljem Konzuma, moguće je da se s vremenom Roto Dinamic u potpunosti inkorporira u Konzum. Roto Dinamic najveći dio prometa ostvaruje na području Zagreba i Karlovca, s tendencijom širenja na obalu.

To sve, naravno, ukoliko AZTN dade zeleno svjetlo za ovo preuzimanje. Već se godinama mogu čuti kritike na prevelik tržišni udio Konzuma. Iz Agrokora se stalno brane da njihov udio ne prelazi više od 30 posto te da je tržište, pogotovo kad je u pitanju maloprodaja, vrlo dinamično. Bit će zanimljivo vidjeti odluku Agencije te do kakvih će podataka doći u snimanju tržišta veleprodaje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi