VLAHOVIĆ KREDITIRAO TODORIĆA?

Agrokor otkupio 4% dionica od EBRD-a za 100 mil. eura

Bionic
Reading

Uoči finala za kupnju Mercatora promijenjena struktura u Todorićevu koncernu. Europska banka za obnovu i razvoj smanjila je vlasnički udio u Agrokoru na 4,37 posto, a uspije li preuzimanje Mercatora, sudjelovat će u dokapitalizaciji.

Nakon sedam godina došlo je do promjene vlasničke strukture najvećeg koncerna u regiji: Agrokor je od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) otkupio natrag četiri posto dionica. EBRD je, prema podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, sada vlasnik 4,37 posto Agrokora tj. ima 14.121 povlaštenu dionicu.

Izvori Poslovnog dnevnika tvrde da je koncern Ivice Todrića za sto milijuna eura natrag otkupio dionice. EBRD je u vlasničku strukturu Todorićevog koncerna ušao u srpnju 2006. preuzevši 8,33 posto dionica za 110 milijuna eura.

Iako se službeno ne zna kako je Todorić financirao povrat dionica, list piše da je najmanje 70 milijuna eura posudio od Ante Vlahovića, najvećeg dioničara rovinjske Adris grupe, što ne čudi s obzirom da njih dvojica imaju strateško partnerstvo. Ostatak od 30 milijuna eura financirao je sam Todorić povukavši dividendu.