TODORIĆ NIJE USPIO NI ČETVRTI PUT

Agrokor odustao od kupnje Mercatora

  • Autor: A.Ž.
  • Zadnja izmjena 07.02.2012 23:46
  • Objavljeno 07.02.2012 u 20:19
Ivica Todorić

Ivica Todorić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Zbog dugotrajnog tijeka procesa te neizvjesnosti ishoda koji bi mogli biti štetni za tvrtku, kako smatraju u Agrokoru, ta je kompanija Ivice Todorića povukla ponudu za Mercator, koji je pokušala kupiti već četvrti put, no uvijek se ispriječila slovenska politika

Priopćenje kojim Agrokor obavještava da povlači ponudu za Mercator prenosimo u cijelosti:

Agrokor d.d. se 17. listopada 2011, podastiranjem neobvezujuće ponude, javio na javni natječaj za kupnju 52,1 posto dionica Poslovnog sistema Mercator d.d. ('Mercator'), koji je u ime konzorcija glavnih dioničara vodila ING banka. Na temelju naše neobvezujuće ponude konzorcij nas je 7. studenoga 2011, kao najboljeg ponuđača, odabrao za ekskluzivne pregovore o uvjetima akvizicije.

Iako smo s konzorcijem prodavatelja pokušavali dogovoriti zadovoljavajuće uvjete za akviziciju udjela od 52,1 posto u Mercatoru, tijekom trajanja perioda ekskluzivnosti, do danas u tome nismo uspjeli. Dugotrajni tijek dosadašnjeg procesa naveo nas je na zaključak da bi cijeli proces mogao potrajati još dulje vrijeme te da nam mogućnost ostvarivanja transakcije pod zadovoljavajućim uvjetima nije zajamčena. To bi po našem mišljenju moglo biti štetno kako za našu kompaniju, tako i za Mercator te smo stoga donijeli odluku o povlačenju svoje ponude.

Sukladno tome, 6. veljače 2012. godine otkazali smo Ugovor o ekskluzivnosti s konzorcijem prodavatelja i povukli našu neobvezujuću ponudu, čime se i formalno povlačimo iz procesa.

BUDUĆI MINISTAR PROTIV PRODAJE

Budući slovenski ministar gospodarstva Radovan Žerjav rekao je da nije naklonjen prodaji Mercatora jer bi to imalo šire posljedice za slovensko gospodarstvo.

Inače, slovenski su mediji prije nekoliko dana pisali da premda je Agrokorova neobvezujuća ponuda o preuzimanju 52 posto dionica Mercatora važeća do kraja veljače, malo je mogućnosti da se ona iz tehničkih i političkih razloga realizira. Anketa objavljena u Delu početkom prošloga tjedna pokazala je da se više od 80 posto Slovenaca protivi mogućoj prodaji Mercatora hrvatskoj konkurenciji, a stajalište prema Mercatoru još moraju definirati stranke u okviru koalicijske vlade desnog centra koju će voditi Janez Janša.

Na pitanje Dnevnika kako gledaju na moguću prodaju NLB-ovih dionica Agrokoru, u Janšinoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) su naveli da je to stvar odluke nove vlade koja još nije formirana. No, kako je pisao Dnevnik, teško je očekivati da će Mercator biti prodan Agrokoru, osim ako bi Janša popustio 'lobističkim pritiscima' neoliberalne Građanske liste Gregora Viranta koju je uzeo u svoju koaliciju.

U Građanskoj listi tada nisu željeli komentirati svoj odnos prema prodaji Mercatorovih dionica kojima raspolaže NLB, ali su priznali da će se država o tom pitanju morati izjasniti budući da je u NLB-u većinski vlasnik, a prema današnjem pisanju slovenskih Financi, u centralnoj banci razmišljaju o prisilnoj upravi u NLB-u, čije je poslovanje u zastoju jer se čeka kako će na njezine odluke djelovati nova vlada koja će biti potvrđena u petak.

S obzirom na Agrokorovo povlačenje, procjena je očigledno bila da nema potrebe za odlukom nove slovenske vlade. Bio je ovo već četvrti pokušaj Ivice Todorića da kupi najveći slovenski trgovački lanac, a svaki je put odlučujuću ulogu u sprečavanju preuzimanja Mercatora igrala slovenska politika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi