170 IZLAGAČA U OSIJEKU

Agrokor i Žito prvi put izlažu na Proljetnom sajmu

  • Autor: Goran Flauder
  • Zadnja izmjena 03.03.2012 15:07
  • Objavljeno 02.03.2012 u 20:17
Vesna Gantner Kulerovac silazi s traktora

Vesna Gantner Kulerovac silazi s traktora

Izvor: tportal.hr / Autor: Goran Flauder

Među 170 izlagača iz Hrvatske i Tuzlanskog kantona u BiH, na osječkom Proljetnom sajmu prvi put nastupaju koncerni Agrokor i Žito. Govoreći na otvaranju Sajma, osječki je gradonačelnik Krešimir Bubalo pozvao hrvatsku Vladu da napokon utvrdi strategiju razvoja poljoprivrede i osnuje burzu poljoprivrednih roba

Po dobi i stažu u Ministarstvu, mlada pomoćnica ministra poljoprivrede Vesna Gantner Kuterovac istaknula je da su ove godine za potporu prehrambenoj industriji prvi put osigurana proračunska sredstva u visini od pedeset milijuna kuna, a upravo izrađuju i strategiju razvoja te djelatnosti.

Otvarajući sajam, župan Vladimir Šišljagić obratio se upravo njoj rekavši da od Vlade očekuju jasne kriterije i bolji nadzor korištenja poticaja u poljoprivredi te omogućavanje domaćim proizvođačima primjerenu cijenu za njihove proizvode, očito aludirajući na nedavne prosvjede proizvođača mlijeka potaknute niskom otkupnom cijenom. Dodao je i da u poljoprivredi i prehrambenoj industriji Osječko-baranjska županija nastoji postati vodećom u Hrvatskoj.

Tuzlake doveo kantonalni premijer

Iz Tuzlanskog kantona, najvećeg u BiH u kojem živi pola milijuna stanovnika, pod vodstvom premijera kantonalne vlade Seada Čauševića došli su predstavnici 13 tamošnjih poduzeća koji su s hrvatskim kolegama razgovarali na posebnom sastanku o razvijanju partnerskih odnosa nastojeći zaključiti nove ugovore o poslovnoj suradnji.

U cijeloj regiji stanje je takvo da nema dovoljno sredstava za intenzivniju suradnju, pa je visok broj izlagača održan prvenstveno zaslugom gospodarskih komora nekoliko slavonskih i međimurske županije koje pokrivaju troškove nastupa izlagača sa svoga područja.

'Dobro surađujemo sa Suboticom i Pečuhom, ali se rasporede po naših pet sajamskih priredbi, pa Subotičani primjerice preferiraju Jesenski sajam', rekao nam je Saša Uranjek, direktor Osječkog sajma.

Nakon ove priredbe slijedi Sajam lova i ribolova, potom Sajam obrtništva Expo, Jesenski sajam te Sajam vjenčanja i dječji sajam, no rezultati poslovanja ograničeni su prostorom, stručnim i financijskim kapacitetima. Grad već duže planira izgradnju polivalentne dvorane za održavanje sportskih i sajamskih priredbi, ali s obzirom na tešku ekonomsku situaciju, o rokovima više nitko ne govori.

Goran Flauder

Goran Flauder

Izvor: tportal.hr / Autor: Goran Flauder

Među izlagačima, najviše je malih i srednjih poduzetnika, a tu su i tradicijski izlagači poput Petrokemije iz Kutine, Croatia osiguranja, Hypo banke… U sklopu 19. Proljetnog sajma održat će se i tematska predavanja HBOR-a o financijskim izvorima kreditiranja i IPARD programu te stručna predavanja u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta, a u nedjelju će stručnjaci Policijske uprave govoriti o sigurnosti prometa traktora u cestovnom prometu.

Sajam je prošle godine ostvario sličan poslovni rezultat kao i 2010, s minimalnom dobiti od desetak tisuća kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi