JUČER SASTANAK KOD ŽIGE

Agrokor i dalje tajnovit oko Mercatora

22.01.2010 u 11:47

Bionic
Reading

Potencijalni investitori za kupnju 36 posto dionica jučer su od jutra pristizali kod predsjednika Uprave Mercatora, Žige Debeljaka. Slovenski dnevnik Finance izvijestio je da su na sastanak stigli predstavnici deset investicijskih fondova koji zajedno upravljaju s više od 120 milijardi eura. Nisu bili raspoloženi za razgovor s novinarima, a obišli su i jedan od Mercatorovih centara

Udio od 36 posto Mercatorovih dionica koji je na prodaju u vlasništvu je osam banaka, nekadašnjih kreditora Pivovarne Laško i Istrabenza. Slovenski mediji najavljuju da bi u prodaju moglo ići još 23,3 posto dionica Mercatora u vlasništvu Pivovarne Laško, ali u toj kompaniji još nisu definitivno odlučili hoće li prodavati dionice i koliki udjel.

U Agrokoru nisu željeli potvrditi jesu li poslali svog predstavnika u Ljubljanu na sastanak Žigi Debeljaku. Potvrdili su tek da su zainteresirani za ulazak u Mercator, ali isključivo samostalno.

'Intenzivno pratimo stanje, ali zbog cijelog procesa ne želimo davati daljnje komentare', izjavila je glasnogovornica Agrokora Anja Linić

Eventualnim ulaskom Agrokora u Mercator nastavilo bi se zanimljivo preslagivanje na hrvatskom tržištu maloprodaje. Kao što je poznato, nedavno je upravo Mercator preuzeo i hrvatski maloprodajni lanac Getro.

S obzirom na odjek sastanka potencijalnih investitora s prvim čovjekom Mercatora, Žigom Debeljakom, ne iznenađuje da je upravo Mercator jučer bio jedini dobitnik među likvidnim dionicama na Ljubljanskoj burzi. Dionice su rastom od 1,4 posto preskočile razinu od 160 eura. Samo Mercator nije pritom uspio spasiti Ljubljansku burzu od pesimizma pa je u konačnici većina dionica snizila vrijednosti. Interes za ulazak u Mercator potvrdili su i brojni međunarodni investitori.