UTRKA ZA MERCATOR

Agrokor hitno traži partnera za dokapitalizaciju

24.04.2013 u 14:04

Bionic
Reading

Nadzorni odbor Mercatora pod vodstvom Mateja Lahovnika jučer je konzorciju najvećih vlasnika s Grupom Pivovarna Laško i NLB-om na čelu poslao jasnu poruku da ne namjerava pristati na moguće novo produljenje roka za prodaju većinskog paketa dionica. Time je nadzorni odbor indirektno upozorio vlasnike da produljenjem rokova pogoduju Agrokoru, kojemu treba više vremena za provedbu dokapitalizacije

'Članovi nadzornog odbora svjesni su toga da stabilna vlasnička struktura koristi društvu i zbog toga smo podržali to da se uprava uključi u prodajne postupke. No ovi postupci se odvijaju jako dugo te ne smijemo zatvarati oči na to da utječu na zaposlene, banke i poslovne partnere koji žele vidjeti kakva će ubuduće biti vlasnička struktura društva', rekao je Lahovnik.

Upozorio je da u Mercatoru trenutno teče zahtjevan proces restrukturiranja, a uprava pod vodstvom Tonija Balažiča dogovara se o dugoročnom reprogramu kredita s bankama.

'Postupci za prodaju većinskog paketa dionica Mercatora utječu na oba procesa. Zato se ti postupci ne mogu produljivati unedogled i potrebno je uspostaviti jasan vremenski rok do kojeg treba odlučiti o prodaji', pojasnio je Lahovnik.

Prvobitni rok za predaju obavezujućih ponuda za kupnju 53-postotnog udjela u Mercatoru već je istekao. No kako otkrivaju u ljubljanskom Dnevniku, Agrokoru Ivice Todorića uspjelo je kod investicijske banke ING, koja za vlasnike vodi prodajni postupak, isposlovati produljenje roka do 10. svibnja. Vrijeme nije Agrokorov saveznik jer je hrvatsko društvo krajem prošle godine dosegnulo maksimalnu mogućnost zaduženja.

Todorić bi morao prije predaje obavezujućih ponuda provesti dokapitalizaciju Agrokora 'tešku' 485 milijuna eura. Istovremeno, s davanjem obavezujućih ponuda Todorić bi morao priložiti prvoklasnu bankarsku garanciju, a što bez dokapitalizacije nije izvodivo, piše Dnevnik.

Hoće li Todoriću i kada uspjeti isposlovati dokapitalizaciju, nije poznato. U Dnevniku otkrivaju da Agrokor pregovara o dokapitalizaciji s One Equity Partners, pod okriljem američkog bankarskog velikana J.P. Morgana, kao i s kanadskim društvom rizičnog kapitala Capital International, a među potencijalnim dokapitalizatorima također se spominje rovinjska Adris grupa, koja bi Agrokoru mogla osigurati 100 milijuna eura dodatnog kapitala.