TRŽIŠTE KAPITALA

Adris podigao dionički promet, nastavljen pozitivan sentiment

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala u utorak je nastavilo s pozitivnim sentimentom te su oba dionička indeksa, CROBEX i CROBEX10, zaključila dan s plusom od 0,4 posto. Građevinski sektor je predvodio sektorske dobitnike s rastom od 2,4 posto, dok je indeks industrije izgubio 0,9 posto na vrijednosti

Likvidnost je uzletjela na čak 44 milijuna kuna ukupnog prometa, što je najviše od sredine prosinca, i to u prvom redu zahvaljujući dionicama Adrisa koje su bile u fokusu investitora. Redovnom dionicom Adrisa ostvarena je blok transakcija od gotovo 16 milijuna kuna, dok je u redovnom trgovanju povlaštena dionica Adrisa bila najlikvidnija s 10,4 milijuna kuna prometa i rastom cijene od 1,8 posto.

U samom vrhu po prometu je bila i dionica Valamar Riviere, s 4,6 milijuna kuna protrgovane vrijednosti i padom cijene od 1,2 posto, što je posljedica realizacije kapitalnih dobitaka nakon snažnog uzleta od početka veljače. Dionica još jednog hotelijera, Arenaturista, bila je izuzetno likvidna s 2,8 milijuna kuna prometa i skokom cijene od 2,7 posto.

Među milijunašima su još bile dionice Hrvatskog Telekoma i Leda, pri čemu je HT ojačao 0,9 posto, a Ledo nastavio u crvenom s 0,2 posto pada. Dobitnik dana je dionica Optime Telekoma sa skokom cijene od 12,7 posto, a slijede je snažne izvedbe Solarisa i Janafa, čije su dionice ojačale 7,7 posto i 6,6 posto.

Na strani gubitnika, nezahvalno prvo mjesto drži dionica Petrokemije koja je potonula 5,6 posto, a slijede je dionice Viktora Lenca i Zagrebačke burze s minusima od 4,3 posto i 3,6 posto.

Dobitnik dana   Optima Telekom  12,73% 3,63

Gubitnik dana  Petrokemija  -5,63% 16,94

Crobex   +0,36%  2.189,82

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.