poslovni rezultati

Adris grupa s 30 posto većom dobiti nego lani

31.07.2023 u 12:09

Bionic
Reading

Adris grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila neto dobit od 25,7 milijuna eura, što je rast od 30 posto u odnosu na isto razdoblje lani, objavili su u ponedjeljak iz te tvrtke

Ukupan prihod je ostvaren u iznosu od 435 milijuna eura, što je rast od 13 posto. Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 406 milijuna eura i za 12 posto je veći.

Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 67 milijuna eura i za 12 posto je veća od ostvarene u prvom polugodištu prošle godine. Sva tri Adrisova posla ostvarila rast prihoda i neto dobiti.

Croatia osiguranje (CO) ostvarilo je 28,6 milijuna eura konsolidirane neto dobiti, odnosno 14 posto više u usporedbi s prvim polugodištem lani.

U turističkom dijelu poslovanja, uz rast prihoda od 25 posto, operativna profitabilnost (EBITDA) porasla je za 20 posto, dok je u segmentu zdrave hrane, uz rast prihoda od tri posto, povećana i operativna profitabilnost za 15 posto.

Predsjednika Uprave Marko Remenar je istaknuo kako je usprkos nepovoljnom okruženju obilježenom usporavanjem rasta ili kontrakcijom ključnih ekonomija u Europskoj uniji, daljnjim rastom kamatnih stopa, još uvijek prisutnom inflacijom i relativnom nesigurnošću koja proizlazi iz geopolitičkih kretanja, Adris grupa realizirala rast prihoda, u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, u sva tri svoja posla.

"Marže u sva tri posla i dalje su pod pritiskom inflatornih kretanja, međutim fokus na kvalitetu proizvoda i usluga, te kvalitetno upravljanje troškovima rezultirali su rastom operativne i neto dobiti. Takva poslovna i financijska pozicija omogućava nam daljnje snažne investicije i iskorake koji će dodatno ojačati dugoročnu perspektivu Grupe", kazao je.

Turistički segment s rastom prihoda od 25 posto

Turistički segment ostvario je prihode od prodaje robe i usluga u iznosu od 105 milijuna eura, što je za 25 posto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine, odnosno 31 posto više od realizacije iz 2019. godine.

Ostvarena je dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u iznosu od 21 milijun eura, što je rast od 20 posto. EBIT je u prvih šest mjeseci iznosio jedan milijun eura, a neto dobit minus jedan milijun eura.

U turističkom dijelu Grupe, kako su naveli, planirana ulaganja u ovoj godini iznose gotovo 100 milijuna eura, a najveći dio odnosi se na dvije grupe ulaganja - kampove u Istri te hotele Zonar i Westin u Zagrebu i Marjan u Splitu.

CO s rastom prihoda i dobiti

CO je u prvih šest mjeseci ostvarilo prihod od prodaje osiguranja, uključujući i regionalne podružnice, iznosi 221 milijun eura, što je za 11 posto više u usporedbi s prvim polugodištem prošle godine.

Konsolidirana neto dobit iznosi 28,6 milijuna eura. Iz tvrtke napominju kako je prošlogodišnji rezultat, prilagođen za učinke MSFI 17 i MSFI 9, koji predstavlja usporedivi rezultat iz pogleda menadžmenta, manji je za 3,6 milijuna eura i iznosi 25 milijuna eura. Uz primjenu učinaka spomenutih standarda MSFI17 i MSFI9, Croatia osiguranje ostvarilo je rast neto dobiti od 14 posto.

Cromaris ostvario rast prihoda uz daljnji rast profitabilnosti

Tvrtka Cromaris je u prvom polugodištu ostvarila dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u iznosu od 6,6 milijuna eura, što je rast od 15 posto. Neto dobit iznosi od dva milijuna eura, ostvarivši rast od 41 posto.

Prihod od prodaje roba i usluga ostvareni su u iznosu od 49 milijuna eura, što je za tri posto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine.

Ostvarena je količinska prodaja od 6.413 tone ekvivalenta svježe ribe. Cromaris i nadalje ostvaruje visok udio od prodaje na inozemnim tržištima - 89 posto količinske prodaje i 89 posto prihoda od prodaje.

Na izvoznim tržištima, najveći rast prihoda ostvaren je na tržištima Austrije i Francuske.

Iz Cromarisa napominju kako nastavljaju provođenje transformacijskih inicijativa s naglaskom na profitabilnost, i to u dva ključna područja - tržišnom poslovanju i operacijama.