GUVERNER ROHATINSKI

2012. odredit će sudbinu Hrvatske

30.01.2012 u 20:51

Bionic
Reading

Željko Rohatinski, guverner Hrvatske narodne banke, u intervjuu u magazinu Banka izjavio da će 2012. biti najteža od svih kriznih godina

Njegove poruke Vladi mogu se sažeti ovako: smanjite troškove bez odgode, osigurajte što povoljnije financiranje države, HNB-ov manevarski prostor je ograničen, devizne rezerve ne smijemo gubiti, oprezno s pretvaranjem potraživanja banaka u vlasničke uloge u poduzećima, pokrenite rast i razvoj i nema rasta 2012., BDP u najboljem slučaju stagnira.

Loši izgledi za priljev kapitala u Hrvatsku, teškoće kroz koje prolaze vlasnici hrvatskih banaka i državna potrošnja koju nije lako rezati preko noći u milijardama kuna, odredit će sudbinu Hrvatske 2012. koja će biti najteža od svih kriznih godina, naveo je Rohatinski u Banci.

Rohatinski u intervjuu upozorava na opasnost stvaranja deprecijacijskih očekivanja te govori o tome što su banke radile između dviju siječanjskih deviznih intervencija, nakon kojih je uslijedilo i povećanje stope obvezne rezerve na 15 posto.
Još u prosincu, predstavljajući monetarnu projekciju za 2012., guverner je dao do znanja da trošenje deviznih rezervi nije rješenje. Sad objašnjava da takav tip reakcije ima svoje suštinske i logičke granice.

Dovoljna ponuda kredita za proizvodnju i izvoz uz povoljnije uvjete bila bi najveći mogući doprinos banaka oporavku gospodarstva, kazao je guverner na pitanje o ulozi banaka te podsjetio na poznati stav HNB-a da bi uvođenje poreza mađarskog tipa bilo kontraproduktivno.

Također upozorava kako treba biti oprezan s pretvaranjem dijela nenaplaćenih potraživanja banaka u uloge u poduzećima, što je Vlada najavila kao mogućnost. Rohatinski postavlja pitanje tehničkih i kadrovskih kapaciteta banaka da preuzmu dio upravljačkih funkcija u poduzećima, a upozorava i na stupanj moguće izloženosti banaka.