SIGURNOST U PROMETU

Vozači, pažnja! Od danas više niste danju obavezni paliti dnevna ili kratka svjetla

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 01.04.2020 12:17
  • Objavljeno 31.03.2020 u 10:43
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ove godine došlo je do promjena u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama pa se prestanak obveze gašenja dnevnih ili kratkih svjetala nije poklopio s datumom prestanka zimskog računanja vremena.

Dnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima u vožnji danju, prema novom Zakonu o sigurnosti na cestama, koji je stupio na snagu objavom u Narodnim novinama 70/2019 24. srpnja 2019. godine, moraju ostati upaljena sve do kraja 31. ožujka 2020.

Promjena je nastala u odredbama članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 70/19), obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju, koje je započelo 1. studenoga 2019. godina, no sada se više ne poklapa datumski s krajem zimskog računanja vremena.

Policija podsjeća vozače motornih vozila da od sutra, 1. travnja prestaje zakonska obveza kojom za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Ova odredba ne odnosi se na vozače motocikala i mopeda koji su i dalje u obvezi voziti s uključenim dnevnim svjetlima i po danu, pošto Zakon o sigurnosti prometa na cestama nalaže da svjetla na motociklima i mopedima moraju biti upaljena tijekom cijele godine.

Svakako, potrebno je napomenuti da su u razdoblju od 1. travnja do 31. listopada za sva vozila u cestovnom prometu svjetla nužna u uvjetima smanjene vidljivosti te od prvog sumraka do potpunog svanuća.

Jednako tako, dobro je podsjetiti bicikliste koji se kreću kolnikom na cesti, na nužnost označavanja reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom, noću te danju u slučaju smanjene vidljivosti. Također, pješaci koji se kreću kolnikom noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, moraju biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

U slučaju nepoštivanja spomenutih odredbi o obaveznom korištenju svjetala na vozilima u uvjetima smanjene vidljivosti ili noću, kao i ne nošenje reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće materije od strane pješaka ili biciklista, Zakon o sigurnosti prometa na cestama predviđa novčanu kaznu u iznosu od 300 kuna. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!