U RUKAMA NEMARNIH VOZAČA

Test pokazao zašto su samoupravljivi automobili još uvijek opasni

  • Autor: Ivan Živković
  • Zadnja izmjena 14.06.2018 15:42
  • Objavljeno 14.06.2018 u 15:42
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: YouTube

Proizvođači automobila uvjeravaju nas da je iza ugla dan kad će nam računalo oteti upravljač iz ruke, međutim sudeći prema incidentima u kojima sudjeluju autopilotski sustavi, čini se da ćemo još neko vrijeme morati držati volan u ruci i oči na cesti

Današnja tehnologija, naime, prije se može svrstati u kategoriju vozačke asistencije nego sustava za samoupravljanje, čemu u prilog govori i video isječak kojeg možete pogledati u nastavku.

Ovi sustavi koriste brojne kamere, senzore i radare kako bi ‘osjetili’ stanje oko sebe, te zadržali automobil unutar iste trake. Međutim, sustavi poput Teslinog ne raspolažu dovoljno sofisticiranom tehnologijom za očitavanje stanja ispred vozila koje prate.

Thatcham Research je upotrijebio upravo ovaj nedostatak kako bi objasnio zašto ne možete prepustiti upravljanje autopilotskom sustavu.

Naime, nakon što vozilo ispred Tesle izbjegne ‘automobil’ zaustavljen u traci, autonomni sustav isti manevar ne uspijeva učiniti.

  • +1

Tesla model S

Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla

Možda se i vama samima dogodila slična situacija kad vam je pogled opstruirao kakav kombi ili više vozilo. Iz istog razloga potrebno je držati veće odstojanje od vozila ispred, no i pratiti situaciju što dalje ispred automobila kojeg pratite.

Proizvođači automobila i sami su svjesni ograničenja vlastitih proizvoda, te jasno ističu da autopilotskim sustavima treba ljudska podrška. Mnogi korisnici ova upozorenja zanemaruju te iznalaze kojekakve metode kojim nastoje zavarati sustav, čime ugrožavaju vlastitu i sigurnost svih ostalih sudionika u prometu.

Izvor: Screenshot

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!