Analiza tržišta

Prodaja novih automobila u Hrvatskoj: Pad prodaje od 76 posto u odnosu na prošlogodišnji svibanj!

Pad od 76,25 posto u odnosu na prošlogodišnji svibanj, ali samo u odnosu na mjesec travanj ove godine, to je ipak više nego dvostruko veći rast

Pad od 76,25 posto u odnosu na prošlogodišnji svibanj, ali samo u odnosu na mjesec travanj ove godine, to je ipak više nego dvostruko veći rast

Izvor: EPA / Autor: JAY/ Grafika: Neven Bučević

U svibnju 2020. je u Hrvatskoj novoregistrirano 2173 nova osobna automobila, a model s najviše novih registracija u svibnju je i dalje Škoda Octavia sa 121 primjerkom. Slijede KIA Stonic s 97 i VW Touran sa 74 komada

Nakon što smo dobili najnovije podatke o prodaji novih automobila u Hrvatskoj za mjesec svinanj 2020., donosimo vam detaljniju analizu prodajnih rezultata. Zahvaljujući ponovno Promociji Plus, doznali smo da nam je travanj donio očekivano dramatično lošije rezultate u odnosu na prošlogodišnji isti mjesec. Novoregistrirano je ukupno u mjesecu svibnju 2173 novih osobnih automobila, što je za čak 6976 komada manje nego prije točno godinu dana. To je pad od 76,25 posto u odnosu na prošlogodišnji svibanj. Interesantna je činjenica da je prošlogodišnji svibanj s nevjerojatnih 9149 komada bio i najbolji mjesec prema prodaji u cijeloj 2019. godini. Ukupno u prvih pet mjeseci 2020. je prodano 13.286 novih auomobila, a ako ovu brojku usporedimo s prvih pet mjeseci 2019. kada je bilo prodano 29.921 novih automobila, onda je ovo pad od 55,6 posto.

Ovo je sasvim očekivani rezultat iako su prodajni saloni za rad sa strankama, ali ljudima i tvrtkama će tebati nešto više vremen da se vrate u svoj standaran operativan mod po pitanju ekonomskih kretanja. Naravno, puno ovisi o, sasvim izvjesno, krnjoj turističkoj sezoni kada su i brojne rent-a-car tvrtke kupovale veliku količinu novih automobila. Čini se da smo u mjesecu travnju dotaknuli dno prodaje, odnosno registracija novih automobila, u ovoj 'pandemijskoj' 2020. godini. To pokazuje i razlika u broju novoregistriranih novih automobila između mjeseca svibnja i travnja ove godine, jer je u petom mjesecu prodano ipak više nego dvostruko više automobila – s 1084 na 2173 primjeraka. Nadamo se da će krivulja rasta prodaje novih automobila u Hrvatskoj ići samo uzlaznom putanjom, jer se situacija s prodajnim aktivnostima i gospodarstvom u cjelini vraća postupno u normalu.

Tablica novih osobnih automobila prema marki i prema udjelu na tržištu u svibnju 2020.

Tablica novih osobnih automobila prema marki i prema udjelu na tržištu u svibnju 2020.

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Grafika:Neven Bučević / izvor: Promocija plus

Volkswagen, Škoda i Renault i dalje predvode listu najprodavanijih marki

Vrh ljestvice prodaje novih vozila i nakon pet mjeseci 2020. ponovno je pripao Volkswagenu, koji sa 2191 automobila drži čak 16,49 posto tržišta. I na drugom je mjestu je ponovno Škoda sa 1959 vozila ili 14,74 posto tržišta, a na trećem mjestu ponovno Renault s 812 vozila ili 6,86 posto tržišta.

Tablica novih osobnih automobila prema top modelima za prvih pet mjeseci 2020.

Tablica novih osobnih automobila prema top modelima za prvih pet mjeseci 2020.

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Grafika Neven Bučević / izvor Promocija plus

Škoda Octavia je i dalje na prvom mjestu, drugo mjesto dijele najprodavanijih modela VW Golf i VW T-Cross

Prema podacima o registracijama novih automobila u prvih pet mjeseci 2020. Škoda Octavia i dalje vodi, s prodanih 928 primjeraka. Na drugom mjestu je VW Golf sa 415 komada, baš kao i Volkswagen T-Cross s istim brojem prodanih komada. Na četvrtom mjestu je Dacia Sandero s 379 komada, Interesantno je da je KIA Stonic ugodno iznenadio i popeo se na peto mjesto najprodavanijih modela u 2020. U travnju je KIA Stonic bio na osmom mjestu najprodvanijih modela. Zanimljiva je činjenica i da su Škoda Octavia sa 121 komada, KIA Stonic s 97 te VW Touran sa 74 primjeraka prema prodaji samo u mjesecu svibnju najprodavanija tri modela. Pogledajte priloženu tablicu top-20 najprodavanijih modela automobila za mjesec svibanj 2020.

Tablica novih osobnih automobila prema top modelima za svibanj 2020.

Tablica novih osobnih automobila prema top modelima za svibanj 2020.

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Grafika:Neven Bučević / izvor: Promocija plus

Prodaja marki prema tipu goriva u svibnju 2020.

Posve je jasno da rezultati registracija novih automobila u mjesecu svibnju i dalje nisu posve realni, jer se radi o izvanrednim okolnostima, ali su ipak bolji pokazatelj trendova u 2020. godini. Spomenuti ćemo da prema tipu motora, u gornjoj tablici možemo vidjeti preferencije hrvatskih kupaca što se tiče vrste pogonskog goriva u prvih pet mjeseci 2020. godine. Ukupno je ove godine prodano i dalje 34 različitih marki automobila. Ne ulazeći u pojedinu marku, a rezultati su posve jasni za svaku od marki na našem tržištu, u ukupnim rezultatima u pet mjeseci dominiraju i dalje Otto automobili ili kolokvijalno govoreći, automobili na benzin sa 7768 komada ili 58,5 posto. To je točno 1300 automobila ili 59,83 posto svih novih automobila prodanih u svibnju 2020. Automobili s dizelskim motorom su i dalje na drugom mjestu s 4545 komada ili 34,2 posto. Na trećem mjestu su i dalje hibridni automobili sa 791 komada ili 6,0 posto.

Slijede automobili čiji motori koriste ukapljeni naftni plin (UNP ili na engleskom LPG) sa 97 komada ili 0,7 posto. Zanimljivo je da su potpuno električni automobili u prvihpet mjeseci 2020. gotovo dostigli one s pogonom na UNP, jer je prodano 85 primjerka EV-a, ali oni čine sada 0,6 posto hrvatskog tržišta prema tipu goriva. Prve tri najprodavanije marke potpuno električnih automobila su Hyundai s 23, Škoda sa 17 i Tesla sa 12 primjeraka. Primjetan je ovogodišnji pad prodaje Nissana kad je riječ o čisto električnom vozilu. No dobra je vijest da će početkom srpnja krenuti novi krug državnih poticaja za kupnju potpuno električnih i plug-in hibridnih vozila.

Tablica novih osobnih automobila prema tipu goriva za svibanj 2020.

Tablica novih osobnih automobila prema tipu goriva za svibanj 2020.

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Grafika:Neven Bučević / izvor: Promocija plus

Prodaja prema županijama

I na kraju, prodajni rezultati prema županijama za prvih pet mjeseci 2020. izgledaju ovako; u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji novoregistrirano je najviše automobila, 5470 komada ili 41,17 posto od ukupne količine prodanih osobnih automobila u 2020. Na drugom mjestu je i dalje Šibensko-kninska županija sa 1112 komada novoregistriranih novih automobila ili 8,37 posto hrvatskog tržišta. Treće mjesto drže Primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska županija sa po 1029 komada ili po 7,74 posto tržišta. Prošli mjesec je na posljednjem mjestu bila Ličko-senjska županija, a tako je i nakon dobivenih rezultata za mjesec svibanj, sa 63 prodana automobila ili 0,47 posto tržišta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!