UTEMELJENE KRITIKE

Pet razloga zašto 60 posto Britanaca ni ne pomišlja na električni automobil

  • Autor: Ivan Živković
  • Zadnja izmjena 26.11.2018 12:06
  • Objavljeno 26.11.2018 u 12:05
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Jaguar

Europski zakonodavci, čini se, odlučni su u namjeri da u ne tako dalekoj budućnosti u cijelosti iskorijene motor s unutarnjim izgaranjem, no nisu svi vozači jednako entuzijastični po pitanju prelaska na elektromobilnost

Moderni električni automobili značajno su napredovali u posljednjih desetak godina. Kapacitet baterija im je udvostručen, dok je brzina punjenja s 50 kW podignuta na čak 350 kW.

Analiza koju je Select Car Leasing proveo na tržištu Velike Britanije pokazuje da najveće tržište plug-in hibridnih vozila u Europi još uvijek ima zadrške po pitanju prelaska na potpuno električne automobile.

60 posto ispitanih Britanaca, naime, ne želi električni automobil, dok je preostalih 40 posto anketiranih - neodlučno.

Pet glavnih razloga za nezainteresiranost većine ispitanika i nisu neko iznenađenje.

47 posto anketiranih vozača smatra kako postojeća infrastruktura nije spremna za masovnu uporabu jer nema dovoljno punionica, dok 39 posto ispitanih vjeruje kako električni automobili nisu dovoljno dobri za duga putovanja, odnosno da proces punjenja traje predugo.

38 posto vozača također navodi kako su električni automobili preskupi, a 27 posto ih vjeruje kako nisu dovoljno pouzdani, odnosno da je nedovoljan broj servisa koji bi se pobrinuli za eventualne nedostatke i kvarove.

Naposljetku, 21 posto ispitanika složilo se kako na tržištu nema dovoljno izbora. Ova posljednja stavka trebala bi se značajno promijeniti u idućoj godini kad nas očekuje prava lavina novih električnih modela.

Električni automobili iz godine u godinu bilježe značajan rast prodaje, no valja priznati kako je ovaj proces značajno potpomognut poticajima koje države nude za kupnju ovih vozila.

  • +11
  • +8

Jaguar I-Pace

Izvor: Promo fotografije / Autor: Jaguar

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!