BEZ PRESKAKANJA

Ovo su najvažniji dijelovi na koje treba obratiti pozornost prilikom pranja automobila

30.10.2018 u 09:00

Bionic
Reading

Redovno pranje automobila u zimskim mjesecima od iznimne je važnosti za njegovu dugovječnost. Čak i ako nemate vremena za temeljito ručno pranje, preporuka je bar jednom tjedno isprati automobil vodom u kakvoj samouslužnoj praonici kako biste bar djelomično uklonili zaostale nakupine prljavštine, kemijskih spojeva i soli s ceste. Najmanje jednom u dva tjedna automobil je potrebno temeljito oprati

Kako prati automobil u samouslužnoj praonici? Jednostavno. Za početak dobro isperite vodom sve površine karoserije i gumene tepihe koje ste ranije izbacili iz automobila kako biste uklonili površinsku nečistoću.

Ispirite automobil od vrha prema dnu, a posebnu pažnju posvetite podnici te unutrašnjim stranama blatobrana, kao i predjelu iza poklopca rezervoara.

Temeljito pretpranje je bitno ako planirate koristiti spužvu ili ručnike od mikrofibre. Ne uklonite li svu prljavštinu s karoserije, ona će vašoj spužvi podariti efekt brusnog papira.

Upute za (pravilno) pranje automobila

Šamponi u samouslužnim praonicama i nisu neke kvalitete pa za uklanjanje posljednjeg sloja prljavštine s karoserije koristite provjereni INA auto šampon. Najbolje ga je nanositi od dna automobila prema krovu pažljivo pokrivajući što više elemenata karoserije. Na ovaj način ćete najbolje vidjeti gdje ste propustili nanijeti adekvatnu količinu sredstva.

Većina autopraonica ne dopušta korištenje vlastitih sredstava za čišćenje, no utrljavanje šampona spužvom uistinu ne traje dugo pa zbog toga ne biste trebali imati problema.

Topla preporuka je koristiti gumene rukavice kako biste zaštitili kožu od utjecaja kemikalija i prljavštine. Također biste trebali koristiti dvije spužve - jednu za felge, blatobrane i podvozje te drugu za karoseriju i stakla.

Umjesto samo vode, za ispiranje šampona koristite vosak. Na ovaj način ćete lakše ukloniti šampon, a također se vosak učinkovitije suši te daje dugotrajniju zaštitu.

Nikako nemojte zaboraviti ukloniti prljavštinu i lišće s predjela ispod poklopca motora te također počistite kanalice ispod poklopca prtljažnika i unutrašnje strane vrata.

Ako ostanu zanemarene, ove nakupine nečistoće mogu nagristi boju ili dovesti do hrđanja. Za neke od ovih zahvata možete koristiti i mlaznicu, no valja paziti da pritom ne okupate unutrašnjost automobila.

Naposljetku, automobil valja osušiti. Sklonite vozilo gdje nikom neće smetati te uklonite zaostale nakupine vode ručnikom od mikrovlakana. Unutrašnje strane prozora možete počistiti vlažnim maramicama, a gumene brtve je preporučljivo namazati glicerinom ili vazelinom kako bi im se produžio vijek trajanja te onemogućilo lijepljenje za vrata pri niskim temperaturama.

Za čitav ovaj proces trebat će vam dvadesetak minuta, dok će vašem automobilu značajno produljiti životni vijek.

A što s kotačima?

Kad sredite karoseriju, bacite se na felge i gume - felge operite uz pomoć INA sredstva za čišćenje svih vrsta felgi i ukrasnih pokrova. Otklonite tvrdokornu prljavštinu, naslage od kočenja i ostale nečistoće. Ali prije upotrebe obavezno ispitajte sredstvo na neuočljivom mjestu.

Gume nakon pranja ulaštite INA sjajem za gume. Usporava im starenje, poboljšava elastičnost i vraća sjaj. Nanosi se na gumene površine prskanjem ili kistom. Najbolji učinak daje na suhim i očišćenim površinama.

Zar je to sve?

S obzirom na se vozite u automobilu, i unutarnji dio mora biti perfektan! Lako ćete to postići uz INA kokpit sprej koji je vrlo efikasan i ugodnog mirisa. Nanesite ga na krpicu i prebrišite sve površine u vašem vozilu. Vjerujte nam, vožnja će biti puno ugodnija.

Car Cosmetx

Inina tradicija u proizvodnji mazivih ulja i masti počela je još davne 1883. godine te možemo reći da INA MAZIVA pripadaju omanjoj skupini najstarijih proizvođača maziva u ovom dijelu Europe. Sa zadovoljstvom možemo naglasiti da ukupan proizvodni asortiman obuhvaća nekoliko stotina vrsta i formulacija proizvoda koji su nastali u istraživačkim laboratorijima i predstavljaju odgovor na zahtjeve tržišta i potrošača. Mnoga Inina maziva ulja i masti, zahvaljujući svojoj kvaliteti, postali su prepoznatljivim znakom Ine na našem, kao i tržištu okolnih zemalja. Ove godine, osim motornih ulja i maziva, INA MAZIVA se ponovno pojavljuju na tržištu s parafinom visoke čistoće, bez mirisa, bijele boje. Parafin BW 50/56 WAX MARK 2 svoju primjenu može pronaći u mnogim djelatnostima, a idealan je za svijeće i lampaše. Osim toga, izašao je novi asortiman INA CarCosmetx s kojom će vaš auto zablistati. U ponudi je sedam proizvoda: sjaj za gume, čistač felgi, odstranjivač insekata, auto šampon, kokpit sprej, pasta za pranje ruku i odleđivač za stakla. 

  • +3
Pranje vozila Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo