NEPRIHVATLJIVI UVJETI

Otkazana i Ženeva 2021.?; zaklada Ženevskog međunarodnog salona automobila odustala od kredita

Ženevski salon automobila 2021. bi mogao biti otkazan, ali ovaj puta zbog financijskih problema organizatora

Ženevski salon automobila 2021. bi mogao biti otkazan, ali ovaj puta zbog financijskih problema organizatora

Izvor: Promo fotografije / Autor: GIMS

Nakon otkazivanja automobilske izložbe krajem veljače GIMS je bio u financijskoj krizi, pa je krajem ožujka prethodni generalni direktor Olivier Rhis napustio zakladu

Nakon otkazivanja jednog od najznačajnijih svjetskih autosalona GIMS 2020 u Ženevi zbog koronavirusa i ekonomskih posljedica koje su uslijedile, zaklada zadužena za organizaciju ovog događaja zatražila je od Ženevskog kantona financijsku potporu. Ženevsko državno vijeće predložilo je davanje potpore u obliku zajma od 16,8 milijuna franaka (15,74 milijuna eura). Budući da su nametnuti uvjeti kontradiktorni statutima zaklade, organizator je bio prisiljen odustati od zajma.

Ženeva 2019.

Ženeva 2019.

Izvor: EPA / Autor: LAURENT GILLIERON

Ovogodišnje izdanje GIMS-a (Geneva International Motor Show) nije se moglo dogoditi zbog pandemije koronavirusa, pa je samo četiri dana prije otvaranja, događaj bio otkazan odlukom Saveznog vijeća. Financijska situacija zaklade koja je zadužena za organizaciju GIMS-a bila je zbog toga u ozbiljnim problemima.

VIP salon na Ženevskom salonu automobila - animacija

VIP salon na Ženevskom salonu automobila - animacija

Izvor: Promo fotografije / Autor: GIMS

U tom kontekstu, zaklada je od Ženevskog kantona zatražila financijsku potporu za pokrivanje gubitaka uzrokovanih otkazivanjem GIMS-a 2020, koji se procjenjuju na 11 milijuna franaka, i za pripremu novog izdanja. Državno vijeće u Ženevi predložilo je da zakladi odobri zajam od 16,8 milijuna franaka pod posebnim uvjetima.

Ženevski salon automobila - animacija

Ženevski salon automobila - animacija

Izvor: Promo fotografije / Autor: GIMS

Zaklada zahvaljuje Državnom vijeću na prijedlogu zakona s ciljem davanja zajma GIMS-u. Međutim, uvjeti koji prate ovaj zajam, a posebno usmjereni na cjelovito podugovaranje Sajma, uključujući konceptualizaciju tvrtke Palexpo SA, nažalost nisu prihvatljivi za zakladu. U stvari, oni su u suprotnosti sa statutima, a posebno sa svrhom zaklade, formuliranom prije više od 100 godina. Nadalje, organizacija događaja od 4.14. ožujka 2021. - uvjet povezan s hitnošću klauzule u nacrtu zakona - trenutno je vrlo neizvjesna. Doista, glavni izlagači GIMS-a nas ohrabruju i toplo preporučuju da planiramo sljedeće izdanje za 2022. Zbog toga uz duboko žaljenje zaklada mora odbiti prijedlog zajma Ženevskog kantona.

Zaklada nastavlja napore kako bi što brže vratila financijsku stabilnost i bila u mogućnosti organizirati naknadno izdanje. Podsjećanja radi, GIMS je najveći događaj u Švicarskoj. U 2019. ova je izložba privukla više od 600.000 posjetitelja i gotovo 10.000 predstavnika medija. Njezina se ekonomska korist Kantonu Ženevi procjenjuje na oko 200 milijuna franaka (187,44 milijuna eura).

Autosalon Ženeva 2019. izložbeni prostor Mercedesa

Autosalon Ženeva 2019. izložbeni prostor Mercedesa

Izvor: Promo fotografije / Autor: Daimler AG - Global Communicatio

Nakon otkazivanja automobilske izložbe krajem veljače, GIMS je bio u financijskoj krizi, pa je krajem ožujka prethodni generalni direktor Olivier Rhis napustio zakladu. Njega je zamijenio Sandro Mesquita koji je preuzeo ovu funkciju 1. svibnja ove godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!