PROMETNI PROPISI

Od 31. ožujka prestaje obveza korištenja dnevnih svjetala, no pravilo ne vrijedi za sve

31.03.2021 u 08:08

Bionic
Reading

Mnogima ta promjena neće značiti puno jer mnogi današnji automobili ionako imaju tvornički ugrađena dnevna svjetla koja se pale čim okrenete ključ za paljenje motora

Zima je, čini se, iza nas, a sukladno tome od danas, 31. ožujka, prestaje i obveza paljenja dnevnih svjetala na vozilima. To se naravno ne odnosi na motocikle i mopede, koji za vožnje danju cijele godine moraju imati upaljena kratka svjetla.

Ovo je samo jedna od promjena u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama koji je stupio na snagu 2019. godine, pa se sad već drugu godinu zaredom upotreba dnevnih svjetala neće poklapati s periodom zimskog računanja vremena, već traje od 1. studenog 2020. do 31. ožujka 2021. godine.

Jednostavno rečeno, iako smo u nedjelju 28. ožujka prešli na ljetno računanje vremena prebacivanjem kazaljki na satu s 2 na 3 sata, to nije automatski značilo prestanak obveze paljenja dnevnih svjetala na automobilu.

Što propisuje zakon?

Sukladno izmijenjenom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, koji je stupio na snagu objavom u Narodnim novinama broj 70/2019 24. srpnja 2019. godine, svi vozači su obvezni u hladnijem periodu godine imati upaljena svjetla na svojim vozilima. Ova obveza je navedena u članku 17. i doslovno glasi ovako:

U članku 102. stavak 1. mijenja se i glasi:

'(1) Na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka.'

Treba reći isto tako da ta promjena mnogima neće značiti puno jer mnogi današnji automobili ionako imaju tvornički ugrađena dnevna svjetla koja se pale čim okrenete ključ za paljenje motora. Bez obzira na prestanak te obveze, mnogi savjesni vozači imaju upaljena svjetla na svojim vozilima cijele godine radi osobne, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Što se podrazumijeva pod dnevnim svjetlima na automobilu?

Sukladno Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama (Narodne novine, broj 85/16 i 24/17), uređajima za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju na motornim i priključnim vozilima smatra se svjetlo za vožnju danju (dnevno svjetlo). Dnevno svjetlo kao uređaj za označavanje vozila, za osvjetljavanje ceste i svjetlosnu signalizaciju smije emitirati svjetlost bijele boje. Glavna se svjetla moraju upaliti samostalno kada se upali vozilo, osim u slučaju kada je vozilo opremljeno dnevnim svjetlima, odnosno dnevna svjetla mogu biti upaljena samo kada su ugašena kratka i duga glavna svjetla.

Ipak, dobra je stvar to da ako ne pripadate skupini onih vozača koji koriste dnevna ili kratka svjetla cijele godine, u ovom toplijem periodu prometna policija neće vas kazniti s uobičajenih 300 kuna.

Prestaje li danas i obveza korištenja zimske opreme?

Treba napomenuti da s današnjim danom, odnosno 31. ožujka, ne prestaje i obveza korištenja zimskih guma, već obveza uporabe zimske opreme na zimskim dionicama u RH traje od 15. studenog prošle do 15. travnja ove godine.

Bez obzira na ovu činjenicu, pretpostavljamo da već razmišljate o zamjeni zimskih guma onim s ljetnim profilom dok neki vozači razmišljaju o cjelogodišnjim gumama u slučaju da su one koje su koristili u zimskom periodu već potrošene ili dotrajale.