Lexus LM

Lexusov odgovor na Mercedesovu V-klasu: Ako se želite osjećati kao kralj, ovo je limuzina za vas

17.04.2019 u 10:01

Bionic
Reading

Izgledom ovaj MPV djeluje luksuzno poput svih Lexusovih modela, a zamijenit će jet-set limuzine

Marka Lexus dio je Toyotine grupacije, a poznata je po luksuznim i tehnološki vrlo naprednim modelima koji već godinama nude i svoje hibridne izvedbe. U Šangaju, na vrlo cijenjenom kineskom autosalonu koji je upravo u tijeku, Lexus je predstavio svoju verziju luksuznog minibusa (MPV-a). Ako želite, možete imati vozilo za prijevoz uz vozača i do sedam putnika u tri reda sjedala, no ako ipak volite biti 'kralj na cesti', onda ćete poželjeti izvedbu sa samo četiri sjedala. Ona dva u drugom redu zato su superluksuzna.

Lexus je u Šangaju imao svjetsku premijeru svog novog modela LM 300h Izvor: Promo fotografije / Autor: Lexus International

Putnički kombiji postaju sve popularniji u cijeloj Aziji kao vozilo s vozačem za jet-set, zahvaljujući jednostavnom ulasku i izlasku, stojećem prostoru, prostranim interijerima i udobnim kapetanskim stolicama. U Lexusu su već dugo razmišljali o pronalaženju novih segmenata i vjeruju da su pronašli prazan prostor na tržištu MPV-a uz ono što nazivaju 'prvim svjetskim paketom'. U Japanu su Toyotini modeli MPV s oznakom Alphard i Vellfire već popularni među političarima, rukovoditeljima i poznatim osobama, koji sve više izbjegavaju tradicionalne trovolumenske limuzine.

Prema Lexusu, model LM pogodan je i za obiteljske izlete, ali i za poslovne ljude. Varijanta s četiri sjedala dolazi s dva stražnja sjedala te s polukružnim i ventiliranim sjedalima s poliuretanskom pjenom niske gustoće koja putnicima pruža udobnost sličnu kauču. Oni koji se nalaze u unutrašnjosti kabine jedva će osjetiti nesavršenost ceste jer minibus koristi tehnologiju ovjesa dobivenu iz nove Lexusove limuzine ES, posebno amortizere zakretnog ventila.

Ovisno o tržištu, kupci će moći izabrati LM 350 s 3,5-litarskim benzinskim motorom ili LM 300h s elektrificiranim 2,5-litarskim četverocilindričnim benzinskim motorom i moći će birati između pogona na prednje i na sva četiri kotača.

  • +9
Lexus LM 300h u Šangaju Izvor: Promo fotografije / Autor: Lexus

Oni koji traže veliku dozu luksuza imat će na raspolaganju brojne zanimljive stvari, uključujući veliki 26-inčni zaslon, privatni dio kabine odvojen staklenom stijenom, retro stiliziran analogni sat, pa čak i skladište kišobrana kao u Rolls-Royceu. Ako uživate u šampanjcu, LM će ponuditi prostor za dvije boce u mini hladnjaku.

Lexus će svoj novi minibus LM najprije pustiti na tržište u Kini, a na drugim azijskim tržištima kasnije ove godine. Na raspolaganju će biti samo izvedba u crno-bijeloj boji. Cijena nije najavljena, ali će očito stajati više od ekvivalentnog modela Toyote. Ne očekuje se da će doći na tržište Europe ili u Sjedinjene Države.