NIŠTA ZA MANJE OD 150 KM

Kinezi mijenjaju pravila, veći poticaji za električne aute koji mogu prevaliti veću udaljenost

  • Autor: Ivan Živković
  • Zadnja izmjena 15.02.2018 15:18
  • Objavljeno 15.02.2018 u 15:18
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla

Silan vjetar u leđa električnim automobilima daje kinesko tržište. Najmnogoljudnija zemlja svijeta, s najvećim automobilskim tržištem na svijetu, odlučila je biti predvodnica u adaptaciji i razvoju električnih vozila, a najbolji način za ostvarivanje ovog cilja su poticaji

Ipak, Kinezi ne planiraju naivno subvencionirati proizvođače novcem poreznih obveznika bez ikakvih pomaka u voznim osobinama i performansama vozila.

Novi prijedlog vlade objavljen u utorak pokazuje da će kineski kupci moći dobiti do 50.000 juana, odnosno 50-ak tisuća kuna za vozila koja mogu prevaliti 400 i više kilometara s jednim punjenjem.

Dosad su vlasti za ova vozila davale 44.000 juana poticaja, no promjene zakona odrazit će se na vozila s kraćom autonomijom. Naime, da bi ostvarili pravo na subvenciju električni automobili moraju biti sposobni prevaliti najmanje 150 km s jednim punjenjem.

Ova granica pomaknuta je s dosadašnjih 100 km.

  • +5
  • +2

Tesla Model 3

Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla

Trenutno najagresivniji propisi o registraciji vozila na svijetu također zahtijevaju da svi proizvođači automobila do 2019 moraju imati 10 posto električnih vozila u gami, odnosno 12 posto do 2020.

S obzirom na stope rasta koje bilježi kinesko tržište automobila, poprilično smo sigurni da će proizvođači automobila ispoštovati ove zahtjeve.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!